Newsroom

Newsroom

Το τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Βουτσά

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, αλλά και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν σήμερα τον Κώστα Βουτσά, τον «αιώνιο έφηβο» του ελληνικού κινηματογράφου.

5046337

Η εξόδιος ακολουθία του αγαπημένου ηθοποιού τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου η σορός του τέθηκε αρχικά για την οικογένεια κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια σε λαϊκό προσκύνημα. Μετά την εξόδιο ακολουθία ακολούθησαν οι επικήδειοι που μεγάλη συγκίνηση εκφώνησαν -κατά σειρά- ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ο ηθοποιός Νίκος Γαλανός εκ μέρους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών «Διόνυσος», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, η κόρη του εκλιπόντος Νικολέτα Βουτσά και ο θετός γιος του ‘Ανθιμος Ανανιάδης.

«Ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ως λαϊκός κωμικός. Και τονίζω την έννοια. Ένας κωμικός ο οποίος κατόρθωσε να αποτυπώσει στη σκηνή, τη μίμηση πράξεως πάντα σπουδαίας και πάντα σοφής, τα ανθρώπινα καθημερινά πάθη. Όχι τις μεγάλες τραγικές μορφές με τα μεγάλα ελαττώματα και εγκλήματα, αλλά τον καθημερινό άνθρωπο. Τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, με τα πάθη του, με τα αδιέξοδά του, με τις φιλοδοξίες του, με τις αμαρτίες του τις καθημερινές, με τα όνειρά του. Αυτό είναι ο λαϊκός κωμικός -και όχι μόνο κωμικός. Ο λαϊκός ηθοποιός. Αυτός που πλάθει τα λαϊκά ήθη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο Κ. Γεωργουσόπουλος.

«Μας φαίνεται πολύ παράξενο, όλη η χαρά και το γέλιο που μας χάριζες απλόχερα, όχι μόνο από τη σκηνή, την οθόνη, αλλά και σε κάθε μαζί σου ζωντανή επαφή, σήμερα να μετατραπεί σε πόνο και θλίψη. Δεν μας άφησες και πολλά περιθώρια για να προετοιμαστούμε. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τότε που γελαστός, γεμάτος ζωή ήσουν πάνω στη σκηνή. Εργαζόσουν ως την τελευταία σου πνοή γιατί ήξερες ότι η εργασία δίνει στον άνθρωπο δυναμισμό, την κοινωνική υπόστασή του. Και πως η εργασία είναι πάλη που τον βοηθά να υψώνεται πάνω από τις στοιχειώδεις ανάγκες του», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας στον δικό του επικήδειο.

«Σε αποχαιρετούμε σήμερα Κώστα Βουτσά. Σε αποχαιρετά ολόκληρη η πόλη, ολόκληρη η χώρα, οι απανταχού Έλληνες. Που ξέρουν ότι φεύγεις πλήρης ημερών, αλλά χωρίς ποτέ να γεράσεις. Πάντα ως το τέλος νέος, σκαμπρόζος, χαρούμενος, χαμογελαστός, σοφός και ετοιμόλογος. Αποχαιρετούμε την αιώνια εφηβεία σου, τη δίχως τέλος χαρά που μας δίδαξες, τη διαρκή αισιοδοξία που μας μοίρασες απλόχερα. Το δικαίωμα στην ανεμελιά, την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να γινόμαστε καλύτεροι», τόνισε από την πλευρά του ο Κ. Μπακογιάννης.

«Εμείς σαν ΑΕΚ υποκλινόμαστε στον άνθρωπο που λάμπρυνε την ιστορία του Συλλόγου μας. Πίστεψες στα ιδεώδη και τα ιδανικά της ομάδος μας. Ένας δικέφαλος εσπερινός ήταν η παρουσία σου, τόσο στην τέχνη όσο και στην κοινωνία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο Δ. Μελισσανίδης. «Το χιούμορ του ήταν πηγαίο. Το θέατρο ήταν το σπίτι του, το κοινό οι φίλοι του. Οι φίλοι του, η οικογένεια, η γυναίκα του, οι γυναίκες της ζωής του, τα παιδιά του, ήταν η ίδια του η ζωή. Από όλους τους μεγάλους που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ, ήταν ο πιο γενναιόδωρος και ίσως ήταν αυτός που αγάπησε το θέατρο περισσότερο από όλους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Μιμή Ντενίση.

Συγκλονιστικός, όμως, ήταν και ο επικήδειος της κόρης του εκλιπόντος, Νικολέτα Βουτσά. «Πιστεύω ότι ο μόνος λόγος που αποφάσισε να φύγει, είναι ότι κάποιος από πάνω πρέπει να του σφύριξε ότι έρχεται ανάσταση νεκρών πολύ σύντομα», είπε με δάκρυα η Ν. Βουτσά, καταχειροκροτούμενη. Και συνέχισε: «Ο μπαμπάς μας έφυγε μετά από μία οικογενειακή γιορτή. Ήμασταν όλοι πάνω από το κεφάλι του, δυο ώρες, του τραγουδούσαμε, τον φιλούσαμε, του λέγαμε αστεία, του δείχναμε βιντεάκια τον εαυτό του… Και μετά τον αφήσαμε να κοιμηθεί με ένα πρόσωπο γαλήνιο και πάρα πολύ χαρούμενο», είπε, μεταξύ άλλων, πολύ συγκινημένη.

Μετά τους επικήδειους, η σορός του δημοφιλούς ηθοποιού μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης -όπου η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων έπαιξε ένα πένθιμο εμβατήριο- και από εκεί σε αυτοκίνητο για να φτάσει, με πομπή, στο Α’ Νεκροταφείο όπου θα γινόταν η ταφή του.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η ‘Αννα Βερούλη, καθώς και πολλοί ηθοποιοί, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, η Μαρία Σολωμού, η Χριστίνα Αλεξανιάν, η Ζέτα Δούκα, η Ελένη Φιλίνη, ο Παύλος Ορκόπουλος κ.α. Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, η Φίνος Φιλμ, ο Κινηματογράφος Τριανόν, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Λάκης Λαζόπουλος κ.ά.

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…