Newsroom

Newsroom

Τελευταία στην Ε.Ε. σε θέματα δικαιοσύνης η Ελλάδα

Σημαντικές καθυστερήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά  τον χρόνο εκδίκασης αστικών και εμπορικών υποθέσεων  σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, διαπιστώνει η…

dikastirio4 0

Σημαντικές καθυστερήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά  τον χρόνο εκδίκασης αστικών και εμπορικών υποθέσεων  σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει ειδικής έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα και αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο χρόνος που απαιτείται για τέτοιου είδους υποθέσεις στην Ελλάδα, αυξήθηκε στις 460 ημέρες το 2012 από 190 ημέρες που ήταν το 2010. Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για τις οποίες διαθέτει στοιχεία η Επιτροπή.

Τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Ουγγαρία, καθώς ο χρόνος επίλυσης τέτοιων υποθέσεων δεν ξεπερνά τις 100 ημέρες, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Ιταλία και η Μάλτα.

Παράλληλα, όσον αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης από την έρευνα της Κομισιόν προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, εφόσον το ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια μειώθηκε από 79% το 2010 σε 59% το 2012, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα.

Παράλληλα, σε ότι αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης προκύπτει ότι σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4 η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2, ενώ στις πρώτες θέσεις με επίδοση 4 βρίσκονται 10 κράτη – μέλη (Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία,Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία).

Σχολιάζοντας τα συνολικά αποτελέσματα της έκθεσης η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι «η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης».

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…