Newsroom

Newsroom

Τελευταία παράσταση για τους ελέφαντες σε ένα από τα μεγαλύτερα τσίρκα των ΗΠΑ

Οι ελέφαντες έδωσαν την τελευταία τους παράσταση το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά τσίρκα, το Ringling Bros and Barnum & Bailey. Τα τετράποδα έριξαν την αυλαία σε μία παράδοση δύο και πλέον αιώνων υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των προασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων.

5728a65f1dc524bb4e8b460e

Οι 11 θηλυκοί ελέφαντες του Ringling Bros θα αποσυρθούν και θα μεταφερθούν σε ένα καταφύγιο που δημιούργησε το τσίρκο στην Φλόριντα, το Κέντρο για την Προστασία των Ελεφάντων.

Στην τελευταία παράσταση στο Πρόβιντενς στο Ρόουντ Άιλαντ (βορειοανατολικά) το βράδυ της Κυριακής συμμετείχαν έξι ελέφαντες με τη συνοδεία του επικεφαλής της ομάδας του τσίρκου Τζόναθαν Λι Ίβερσον, που ανακοίνωσε «την ιστορική στιγμή» για αυτό το θρυλικό τσίρκο.

Παραδοσιακά, οι ελέφαντες αυτού του τσίρκου έδιναν ομαδικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων, για παράδειγμα, έκαναν ότι κοιμούνται ή έπαιζαν με ένα μπαλόνι.

Οι ελέφαντες χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά τσίρκα εδώ και 200 χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο πρωτοπόρος αυτού του θεάματος Ασάλιαχ Μπέιλι αγόρασε έναν αφρικανικό ελέφαντα το 1808 και ήταν ο πρώτος που παρουσίασε ένα νούμερο με τη συμμετοχή ενός ελέφαντα σε αμερικανικό έδαφος.

Οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, κινητοποιήθηκαν τα τελευταία έτη με αποτέλεσμα προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του κοινού υποχρεώνοντας τη βιομηχανία του θεάματος που χρησιμοποιεί ελέφαντες και άλλα ζώα να σταματήσει αυτήν την πρακτική.

Επιπλέον οι αρχές σε πολλές αμερικανικές πόλεις έλαβαν μέτρα που καθιστούν ακόμα δυσκολότερο για τα τσίρκα να χρησιμοποιούν ελέφαντες στις παραστάσεις τους, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση να χρησιμοποιείται το bullhook, ένα είδος γάντζου που χρησιμοποιούν για να αναγκάσουν το ζώο να υπακούσει.

Η εταιρεία Feld Entertainment Inc. στην οποία ανήκει το τσίρκο Ringling Bros. and Barnum & Bailey είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2015 την απόφασή της να τερματίσει τις παραστάσεις με ελέφαντες έως το 2018 προτού γνωστοποιήσει πριν από λίγους μήνες ότι η τελευταία παράσταση θα γινόταν τον Μάιο του 2016.

Ακτιβιστές πάντως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…