Τελευταία ευκαιρία για τους υγειονομικούς – Υποχρεωτική αργία από αύριο στους ανεμβολίαστους

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις της υποχεωτικότητας του εμβολιασμού στη στελέχωση των νοσοκομείων

AP 20077500687925

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία προς τους εργαζομένους σε δομές υγείας ώστε να εμβολιαστούν, καθώς από αύριο τίθεται σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής αργίας για τους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση, “το προσωπικό κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 206 του ν. 4821/2021 που απασχολείται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96), στους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α’ 74), στους συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα του άρθρου 58 του ν. 4139/2013, στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α’ 103), καθώς και στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού COVID-19 για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας”.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, εκτιμάται ότι συνολικά οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου το 15% των υγειονομικών.

Το ποσοστό αυτο κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι σε ένα σύστημα υγείας που ήδη πάσχει και καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μεγάλο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, προκαλώντας προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, θα υπάρξει αναδιάταξη προσωπικού αλλά και συνένωση υπηρεσιών ανάμεσα σε κλινικές, ενώ παραμένει ορθάνοιχτη και η… πόρτα για την είσοδο ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας, ζητώντας την άμεση αναστολή της εφαρμογής του ν. 4820/2021, προβλέποντας πως θα καταρρεύσει το ΕΣΥ αν τεθούν σε αργία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο Ανδρέας Ξανθός «η κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για “συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι” και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας. Η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα». 

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

limeniko skafos 6

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

Στη σύλληψη 13 ατόμων για τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Ύδρα…