Τελεσίγραφο Πούτιν στο Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις Αρχές της Ουκρανίας να μην «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την…

poutinnn

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις Αρχές της Ουκρανίας να μην «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση».

«Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την διευθέτηση της κατάστασης θα έχει αποτέλεσμα και ότι αυτό θα είναι θετικό», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας κυβερνητικής σύσκεψης για την κρίση στην Ουκρανία.«Ελπίζω ότι σε κάθε περίπτωση οι μεταβατικές αρχές της Ουκρανίας δεν θα διαπράξουν τίποτε ανεπανόρθωτο», πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη από την Κυριακή, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις.

Μια ελπίδα για τη διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης δημιουργήθηκε σήμερα με την ανακοίνωση της διεξαγωγής συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε την Τρίτη ότι οι φιλορωσικές ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας θα πρέπει να εκπροσωπηθούν στις συνομιλίες αυτές.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους αυτής της συνάντησης», πρόσθεσε σήμερα ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Πούτιν.

«Πρόκειται για μια εσωτερική κρίση της Ουκρανίας και αυτοί που είναι τώρα στην εξουσία στο Κίεβο πρέπει να καλέσουν όλες τις περιοχές, όλες τις πολιτικές δυνάμεις για έναν διάλογο για το σύνταγμα, για τη γλώσσα και για όλα τα άλλα θέματα», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός.

Η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα μετατρέψει την Ουκρανία σε ομοσπονδιακό κράτους, μια πρόταση την οποία έχει απορρίψει το Κίεβο το οποίο φοβάται ότι θα χάσει κάθε επιρροή στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Εξάλλου, ο Πούτιν προειδοποίησε την Ουκρανία για την παροχή φυσικού αερίου, το οποίο το Κίεβο αρνείται να πληρώσει στην τρέχουσα τιμή, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη της Μόσχας στην ουκρανική οικονομία δεν μπορεί να διαρκέσει «αιωνίως».

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom να αποφύγει προς το παρόν να ζητήσει να προπληρώνεται το αέριο που αγοράζει το Κίεβο εν αναμονή νέων διαπραγματεύσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας αυτών «θα λάβουν αυτό που έχουν πληρώσει», σημείωσε ο Πούτιν.

Το Κίεβο έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Μόσχα, ενώ αρνείται την αύξηση της τιμής που έχει ορίσει η Ρωσία. Από την 1η Απριλίου η τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία πέρασε από τα 269 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια.

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο δεν θα πληρώσει το χρέος του, αν η Μόσχα δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να ακυρώσει την έκπτωση που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι έκανε στην Γκάζπρομ «εποικοδομητικές προτάσεις».

«Θεωρώ ότι υπάρχει κάθε λόγος να περάσουμε σε ένα σύστημα προπληρωμών», εκτίμησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «κρίσιμη».

Παρόλα αυτά ο Πούτιν αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στις «περαιτέρω διαπραγματεύσεις» εξαιτίας «της δύσκολης κατάστασης» στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία. «Λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη κατάσταση στην Ουκρανία και το γεγονός ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώ από την Γκάζπρομ και την κυβέρνηση να αναβάλουν το ενδεχόμενο αυτό», είπε ο ίδιος.

«Η κατάσταση είναι το λιγότερο περίεργη: οι ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του καθεστώτος του Κιέβου, όμως δεν κάνουν τίποτε για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ευρώ», δήλωσε ο Πούτιν. «Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του καθεστώτος του Κιέβου, όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει οικονομικά την Ουκρανία η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει αιωνίως», υπογράμμισε.

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…