Γιάννα Κατσιαμπούρα

Τελειώνουμε με τη Χρυσή Αυγή και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό

Η 7η Οκτωβρίου 2020 είναι ίσως η σημαντικότερη μέρα των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τον αντιφασιστικό αγώνα στην Ελλάδα. Η μέρα που το αντιφασιστικό κίνημα διεκδικεί να θέσει τέρμα στη δράση των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, με τη δικαστική καταδίκη τους. Γιατί η ενοχή τους είναι αδιαμφισβήτητη στη συνείδηση της κοινής γνώμης

antifa

Είναι η μέρα που ολοκληρώνεται ένας εφτάχρονος κύκλος αντιφασιστικής πάλης, την οποία η δολοφονία του Παύλου Φύσσα πυροδότησε, βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες κόσμου. Η δολοφονία Φύσσα από τους οργανωμένους ναζί της Χρυσής Αυγής, πριν από εφτά χρόνια, έδωσε το σύνθημα για την έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος. Μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές, μέλη lgbtq, μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, η δολοφονία αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

 

Και ήταν αυτό το αταλάντευτο και δυναμικό αντιφασιστικό κίνημα που έστειλε την ηγεσία του ναζιστικού κόμματος στο εδώλιο, μετά τη δολοφονία του Φύσσα, όταν πλημμύρισε τους δρόμους διεκδικώντας την αντιμετώπισή του. Δεν ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά, που μέχρι τότε διαπραγματευόταν ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τη ΧΑ, η κυβέρνηση που απλώς αναγκάστηκε από το μαζικό κίνημα κι όχι από δική της πρωτοβουλία να προβεί στη σύλληψη των πρωτοπαλίκαρων της ΧΑ. Όπως δεν ήταν ούτε η μετέπειτα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που σε αρκετές περιπτώσεις με συνειδητό καιροσκοπισμό κατέβαζε τον πήχη της αντιπαράθεσης με τη ΧΑ, για να μειώσει ψήφους από τη Δεξιά. 

Τη Χρυσή Αυγή την έδιωξε από τους δρόμους το αντιφασιστικό κίνημα, με τις επιτροπές του, τις διαδηλώσεις, τις πολύμορφες δράσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές. Είναι αυτό το κίνημα που σήμερα θα τελειώσει με τα απομεινάρια του ναζιστικού κόμματος. Και αν η «δικαιοσύνη» του κράτους τολμήσει να τους αθωώσει, η κοινωνία τους έχει ήδη καταδικάσει.

Το σύστημα εξέθρεψε τη Χρυσή Αυγή ως εναλλακτική για τη διατήρηση της κυριαρχίας των καπιταλιστών στην εποχή της κρίσης, όπως ιστορικά έχει ξανασυμβεί∙ η μικροαστική απελπισία τη γιγάντωσε∙ η οργανωμένη αντίσταση του κινήματος την τσάκισε. 

Ο σπόρος του φασισμού όμως παραμένει, και βρίσκεται στον ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στον εθνικιστικό παροξυσμό με αφορμή την κρίση με την Τουρκία, στην ασυδοσία των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους. Για να τελειώνουμε με τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής, τις διασπάσεις της, τις παντοειδής φασιστικές ομάδες, τον κρατικό αλλά και τον διάχυτο ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον σεξισμό χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κίνημα των εργαζομένων και των καταπιεσμένων, ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων, αντρών και γυναικών.

Είναι αυτό το κίνημα που την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου αναμένει τη δικαίωσή του με μια ισχυρή καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24116019577115

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…