Το «Τέλειο αφεντικό» είναι η μεγάλη έκπληξη στα θερινά σινεμά

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις του καλοκαιριού δείχνει να είναι το ισπανικό «Τέλειο αφεντικό» που είχε την καλύτερη εισπρακτική απόδοση από όλα τα φιλμ που προβάλλονταν στις αίθουσες το περασμένο τριήμερο.

τελειο αφεντικο

Μπορεί το «Lightyear», το spinoff του «Toy Story» να κατέκτησε την πρώτη θέση του εγχώριου box office, αλλά η κοινωνική σάτιρα «Το Τέλειο Αφεντικό» με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ στο ρόλο ενός αδίστακτου εργοστασιάρχη, ήταν sold out σε αρκετά σινεμά και είχε την αξιοζήλευτη επίδοση των 556 εισιτηρίων μέσο όρο ανά αίθουσα.

Το τέλειο αφεντικό

Κοινωνική ισπανικής παραγωγής 2021 (120)

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Αλμουντένια Αμόρ

Ο φιλόδοξος ιδιοκτήτη μιας οικογενειακής επιχείρησης ζυγαριών ευελπιστεί να κερδίσει έναν κρατικό διαγωνισμό “Επιχειρηματικής Αριστείας” αλλά η εικόνα της εταιρίας του αμαυρώνεται όταν ένας απολυμένος πρώην υπάλληλος του κατασκηνώνει έξω από το εργοστάσιο.

Στο ανθρωποκεντρικό, καίριο κοινωνικά και αιχμηρό πολιτικά, τελευταίο φιλμ του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, οι μνήμες φέρνουν στο νου το αξεπέραστο «Δευτέρες με λιακάδα», το τρίτο φιλμ που γύρισε ο ισπανός σκηνοθέτης το 2003 και πάλι με τον Μπαρδέμ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του απολυμένου ναυτεργάτη που ψάχνει λίγο φως αισιοδοξίας στη ζωή του. Στη νέα συνεργασία τους ο διάσημος και οσκαρικός πλέον Μπαρδέμ αλλάζει στρατόπεδο και υποδύεται έναν φαινομενικά υποδειγματικό εργοστασιάρχη που επιθυμεί να «δουλεύουν τα πάντα ρολόι» στην επιχείρηση του. «Εταιρεία που φτιάχνει ζυγαριές, είναι μια δίκαιη εταιρεία»: το αγαπημένο σλόγκαν του πατέρα του που έφτιαξε την επιχείρηση, χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να εμπνεύσει τους υπαλλήλους του ο καταφερτζής Μπλάνκο και με πράξεις προσπαθεί να αναδείξει την αυθεντική διάσταση του.

Όταν ο για χρόνια βοηθός του, του ζητά να μιλήσει στο ρατσιστή γιο του μπας και τον συνετίσει «επειδή εσάς σας σέβεται» το κάνει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Κι όταν το δεξί του χέρι, ο διευθυντής παραγωγής κάνει χοντρά λάθη στις παραγγελίες υλικών επειδή έχει προβλήματα στον γάμο του, ο Μπλάνκο είναι δίπλα του για να τον βοηθήσει. Όσον αφορά την απόλυση του υπαλλήλου που δεν συνετίζεται και κατασκηνώνει έξω από τα γραφεία της επιχείρησης μέχρι να του ξαναδώσουν τη δουλειά του, ο επιχειρηματίας μουλαρώνει και υπεραμύνεται της επιλογής του πως «κάνει με βαριά καρδιά αυτό που πρέπει για το καλό της εταιρείας». Ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα βρίσκεται σε τρομερή φόρμα και δίνει την πιο απολαυστική αντικαπιταλιστική σάτιρα των τελευταίων ετών μέσα από το πορτρέτο ενός παμπόνηρου επιχειρηματία. Ο Μπλάνκο δεν είναι αυτό που δείχνει. Το ευγενικό, πράο και καλοσυνάτο «αφεντικό» στην πραγματικότητα είναι ένας αδίστακτος και γλειώδης businessman που δεν έχει φραγμούς και χρησιμοποιεί την προσωπική γοητεία του για να επιτύχει τους στόχους του. Η σεναριακή ειρωνική φαρέτρα του Ντε Αρανόα είναι γεμάτη από βέλη βιτριολικού χιούμορ που χρησιμοποιεί με συγκρατημένη γουστόζικη δεξιότητα ο Χαβιέ Μπαρδέμ στην κορυφαία παράσταση του εδώ και καιρό, με την αφήγηση να πηγαινοέρχεται από την σάτιρα στην τραγωδία με παροιμιώδη άνεση. Το φιλμ ήταν ο μεγάλος νικητής στα ισπανικά Γκόγια με 6 νίκες (καλύτερης ταινίας μεταξύ άλλων) στις συνολικά 20 υποψηφιότητες!

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Μαρουσάκης καιρός

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Ο καιρός θα αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 24ωρα - Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Air New Zealand Airplane Aeroplane Boeing 737 93499

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Σοκάρουν οι καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας