Newsroom

Newsroom

Telegraph: Κλειδώνουν οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πηγές της Telegraph ισχυρίζονται ότι έχουν προτείνει η συμφωνία να μην θεωρηθεί «δάνειο», «λέξη ανάθεμα για την ελληνική πλευρά», αλλά θα είναι μια «πολύ πιο μόνιμη συμφωνία» -Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και ζητά επίσημη ενημέρωση.

γλυπτά του παρθενώνα

Επιπλέον λεπτομέρειες για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, έδωσε σε νέο του άρθρο η Telegraph.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο βρετανικό μέσο, το deal που προτείνεται για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα «θα είναι η πρώτη του είδους του, με αρχαίους θησαυρούς από τη μεσογειακή χώρα να χρησιμοποιούνται ως “εγγύηση” για την εξασφάλιση ενός τελικού συμβιβασμού».

Με βάση την Telegraph, οι διαπραγματευτές του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν «κλειδωθεί σε συνομιλίες» προσπαθώντας «να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν και τις δύο πλευρές».

Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να παραδώσει τις αρχαιότητες που διαθέται, αλλά [οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα στην πραγματικότητα “εκλάπησαν”».

Η Telegraph επισημαίνει πως ότι οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «εφεύρουν» ένα νέο είδος συμφωνίας που θα μπορούσε να παρακάμψει τα αδιέξοδα, με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς να μεταφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγγύηση» αντί για τις συνήθεις διαβεβαιώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία που μέχρι στιγμής εμποδίζουν την οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι συνομιλίες εξελίσσονται μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και «της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προτεινόμενη συμφωνία, οι οποίες δήλωσαν ότι και αμφότερες οι πλευρές είναι «εφευρετικές», προσπαθώντας να επινοήσουν μια «πρακτική» συμφωνία, ικανή να στείλει τα Γλυπτά στην Αθήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Απάντηση στις γενικολογίες της υπουργού Πολιτισμού έδωσε η εκρπόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες.

Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας, Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

445787316 957008989252286 1871462302890548526 n

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

«Κοιτάξτε τι έχει κάνει η Νέα Ζηλανδία και να το κάνετε ακόμα καλύτερα. Δίνεται μεγάλη…

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

AP19173656139354

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν στο αλ-Φασίρ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Κρήτη

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Άγνωστες παραμένουν οι συνθύκες θανάτου της 17χρονης στην Κρήτη