Newsroom

Newsroom

The Telegraph: "Η ελευθερία του τύπου απειλείται στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν φαίνεται να νοιάζεται"

O David Hughes που υπογράφει το παρακάτω άρθρο είναι αρχισυντάκτης της Daily Telegraph. Καλύπτει την Βρετανική πολιτική εδώ και 30…

O David Hughes που υπογράφει το παρακάτω άρθρο είναι αρχισυντάκτης της Daily Telegraph. Καλύπτει την Βρετανική πολιτική εδώ και 30 χρόνια.

Η ελευθερία του τύπου απειλείται στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν φαίνεται να νοιάζεται

Η σιωπή από τις Βρυξέλλες είναι εκκωφαντική. Στην Αθήνα, ο Έλληνας εκδότης εφημερίδας, Κώστας Βαξεβάνης, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για την δημοσίευση μιας λίστας απο εξέχοντες Έλληνες που έχουν καταχωνιάσει τις περιουσίες τους σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για να αποφύγουν τους φόρους. Μπορεί να περάσει δύο χρόνια στη φυλακή, εαν καταδικαστεί. Αυτή η επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου εκθέτει τις βαθιές ρωγμές στην ελληνική κοινωνία – μεταξύ της πλούσιας ελίτ που κάνει ανελέητο παιχνίδι με το σύστημα για τους δικούς της σκοπούς και των Hoi polloi (Οι πολλοί) οι οποίοι φέρουν το κύριο βάρος των μέτρων λιτότητας.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης συσπειρώθηκαν γύρω από τον Βαξεβάνη,χθες, η εφημερίδα Τα Νέα προκλητικά δημοσίευσε τη λίστα των 2.000 εικαζόμενων φοροφυγάδων,σε πάνω από 11 σελίδες. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει επίσης παρέμβει, επισημαίνοντας ότι “οι φοροφυγάδες αφήνονται ανενόχλητοι και όσοι κρύβουν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή δεν διώκονται, αλλά διώκονται εκείνοι που κάνουν αποκαλύψεις.”

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προυποθέτει την τήρηση ορισμένων βασικών δικαιωμάτων, δημοκρατική κυβέρνηση, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου μεταξύ τους. Έτσι, δεν θα έπρέπε οι ηγέτες της ΕΕ να ξεκινήσουν μια αναταραχή σχετικά με αυτή την δυσοίωνη εξέλιξη;

http://blogs.telegraph.co.uk

Μετάφραση στα Ελληνικά: http://lefteria-news.blogspot.gr