Newsroom

Newsroom

Τεκμήριο τα αυθαίρετα για 400.000 ιδιοκτήτες, αφού τα τακτοποίησαν

Σημαντικά αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν φέτος για 400.000 φορολογούμενους που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή τακτοποίησαν αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε…

aythaireta 0

Σημαντικά αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύσουν φέτος για 400.000 φορολογούμενους που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές ή τακτοποίησαν αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε υπόγεια και πατάρια, με βάση τους νόμους Παπακωνσταντίνου, Μπιρμπίλη και Καλαφάτη.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί από αυτούς να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους, καθώς τα εισοδήματα που θα τους προσδιορίσει το ΥΠΟΙΚ με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι υψηλότερα από αυτά που θα δηλώσουν οι ίδιοι.
Το νέο σύστημα
Σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, όλες οι επιφάνειες αυθαίρετων κτισμάτων, καθώς και οι επιφάνειες των βοηθητιών χώρων που χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα ως χώροι κύριας χρήσης, εφόσον τακτοποιήθηκαν με νόμους της τελευταίας 4εταίς, θα πρέπει φέτος να δηλωθούν υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους ως επιφάνειες κύριων χώρων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρων των επιφανειών που νομιμοποιήθηκαν θα πρέπει να δηλωθούν ως κύριοι χώροι κατοικιών στον πίνακα 5.1 της τρίτης σελίδας του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπου κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράφει αναλυτικά στοιχεία για όλα τα σπίτια του, ώστε να υπολογιστούν τα αντίστοιχα τεκμήρια διαβίωσης.
Ως εκ τούτου, η υποχρέωση δήλωσης όλων των νομιμοποιημένων αυθαιρέτων και των επιφανειών, θα αυξήσει φέτος σημαντικά τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες.
Και αυτό διότι, τα τεκμήρια υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των κύριων χώρων. news247.gr