Το Τείχος του Βερολίνου και τα σημερινά τείχη των 40.000 μέτρων

Τριάντα χρόνια μετά, τείχη συνεχίζουν να υψώνονται στον κόσμο

ap berlins

«Το τείχος του Τραμπ» με το Μεξικό, «φράχτης ασφαλείας» μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης, φράχτες γύρω από τους ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο… : το Τείχος του Βερολίνου θα έπρεπε να είναι το τελευταίο, όμως τριάντα χρόνια μετά την πτώση του, τείχη συνεχίζουν να υψώνονται ως απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

«Η 9η Νοεμβρίου 1989 σηματοδότησε κάτι που πολλοί ήλπισαν να αποτελέσει μια νέα εποχή συνεργασίας και ανοίγματος που θα ξεπερνά τα σύνορα», αναφέρει το Transnational Institute (TNI), ένα διεθνές κέντρο think tank με έδρα το Άμστερνταμ.

«Τριάντα χρόνια αργότερα φαίνεται να έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο: ο κόσμος απαντά στα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας με τείχη, στρατιωτικοποίηση και απομόνωση», εκτιμά το TNI στην έκθεσή του “Building Walls”, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το κύμα αισιοδοξίας δεν κράτησε πολύ», επιβεβαίωσε η Αλεξάντρα Νοβοσελόφ ερευνήτρια στο International Peace Institute της Νέας Υόρκης.

«Τα τείχη εξακολουθούν να υπάρχουν και αυξηθήκαν. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Κατέγραψα περίπου 20, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το 1989», πρόσθεσε η Νοβοσελόφ.

Η Ελίζαμπεθ Βαλέ, πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ (UQAM) μέτρησε από την πλευρά της «70 με 75 τείχη που έχουν ήδη κατασκευαστεί ή που έχει ανακοινωθεί η ανέγερσή τους», έναντι περίπου 15 το 1989.

Αν τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα «τα υπάρχοντα τείχη καλύπτουν μια απόσταση περίπου 40.000 χιλιομέτρων», όση είναι η περίμετρος της Γης, εξηγεί η Βαλέ που έχει γράψει το βιβλίο “Borders, Fences and Walls – State of Insecurity”.

Αν και η παγκοσμιοποίηση είχε αναπτερώσει τις ελπίδες για απάλειψη των συνόρων, στην πραγματικότητα προκάλεσε ένα «σοκ προς τα πίσω» τροφοδοτώντας «τον εθνικισμό» «που αγαπά τα τείχη», εξηγεί ο Μπρουνό Τερτέ, ο οποίος μαζί με την Ντελφίν Παπέν έχει γράψει το βιβλίο: “L’ Atlas des frontiers. Murs, conflits, migrations” («Ο Άτλαντας των συνόρων: Τείχη, συγκρούσεις, μετανάστευση»).

1.000 χιλιόμετρα τείχους στην ΕΕ

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 «πολλαπλασιάστηκαν τα τείχη», αναφέρει ο Τερτέ, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών του Παρισίου.

Ανεγείρουμε τείχη «για να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε με έναν μάλλον φαιδρό τρόπο παγκόσμια φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση ή η φτώχεια», αναφέρει η Αλεξάντρα Νοβοσελόφ.

Φράκτες ασφαλείας: τα τείχη πλέον ανεγείρονται ολοένα και συχνότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετανάστευση.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν έχουν ανεγείρει από τη δεκαετία του 1990 σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα τειχών, δηλαδή έξι φορές το μήκος του τείχους του Βερολίνου, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο εκτοπισμένων», αναφέρει το TNI στην έκθεσή τους.

Ωστόσο «τα τείχη δεν βοηθούν να ανασταλούν οι ροές», σημειώνει η Βαλέ. «Αντίθετα συμβάλλουν στο να γίνονται παράνομες (…) Ακόμη περισσότερο συμβάλλουν στο να κρύβεται μια πραγματικότητα (…) Όταν εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν, τα τείχη δεν θα χρησιμεύουν πια σε τίποτα», προειδοποιεί η ειδικός.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…