Newsroom

Newsroom

Τεχνικός ασφαλείας

Υπάρχει η δυνατότητα για τους εργοδότες μιας επιχείρησης να αναλάβουν να εκτελέσουν χρέη τεχνικού ασφαλείας στην ίδια τους την επιχείρηση.

τεχνικός

Μπορεί ο εργοδότης να γίνει ο τεχνικός ασφαλείας στην επιχείρηση του;

Φυσικά, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να έχουν και ορισμένα προσόντα. Αρχικά, θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ με την ανάλογη ειδικότητα. Ακόμη, η επιχείρηση τους δεν μπορεί να απασχολεί περισσότερα από 50 άτομα προσωπικό καθώς και να ανήκει στην κατηγορία επικινδυνότητας Α.

Τι ισχύει για τον εργοδότη – τεχνικό ασφαλείας ανάλογα με την κατηγορία επικινδυνότητας της επιχείρησης & τους εργαζόμενους που απασχολεί.

Κατηγορία Επικινδυνότητας Β με έως 20 Εργαζόμενους
Σε αυτή την περίπτωση, για να γίνει ο εργοδότης τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης του, θα πρέπει να διαθέτει τα προσόντα που αναφέρθηκαν παραπάνω καθώς και μια από τις ειδικότητες τεχνικών ασφαλείας που δεν προβλέπεται για το κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο υπάγεται η επιχείρηση του. Ακόμη, υποχρεωτική είναι η παρακολούθηση ανάλογου επιμορφωτικού σεμιναρίου διάρκειας 35 ωρών έτσι ώστε να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα ως τεχνικός ασφαλείας.

Κατηγορία Επικινδυνότητας Β με 6 Εργαζόμενους
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, για να αναλάβει ο εργοδότης υποχρεώσεις ως τεχνικός ασφαλείας, θα πρέπει να παρακολουθήσει επιμορφωτικό σεμινάριο τουλάχιστον 35 ωρών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο εργοδότης να έχει πτυχίο με τεχνική ειδικότητα από Τεχνολογικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο ή από Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Έγκυρο θεωρείται και πτυχίο από οποιαδήποτε άλλη αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή με τομέα σπουδών ανάλογο του τομέα της δραστηριότητας της επιχείρησης.

Κατηγορία Επικινδυνότητας Β με 3 Εργαζόμενους

Τέλος, εφόσον η επιχείρηση ανήκει σε αυτή την ομάδα, ο εργοδότης μπορεί να γίνει

τεχνικός ασφαλείας της ίδιας του της επιχείρησης αφού παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο 35 ωρών. Ακόμη, θα πρέπει να διαθέτει άδεια άσκησης τεχνικού επαγγέλματος εμπειροτέχνη. Ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, θα πρέπει να είναι σχετικός με την άδεια ασκήσεως τεχνικού επαγγέλματος. Διαφορετικά, ο εργοδότης θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία το λιγότερο 10 ετών για την οικονομική δραστηριότητα στην οποία θα απασχοληθεί σαν τεχνικός ασφαλείας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο εργοδότης ως τεχνικός ασφαλείας;

Σε περίπτωση που ο εργοδότης θα αναλάβει τα καθήκοντα του τεχνικού ασφαλείας είναι υποχρεωμένος να αναθέτει τη σύνταξη της γραπτής εκτίμησης κινδύνου της επιχείρησης σε τρίτο πρόσωπο με ανάλογα προσόντα και διαθέτουν μια από τις ειδικότητες τεχνικών ασφαλείας, οι οποίες προβλέπονται για το κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στις οποίες υπάγεται η επιχείρηση του.

Τι υποχρεώσεις έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στον τεχνικό ασφαλείας;

Εκτός από τον ίδιο τον τεχνικό ασφαλείας οι εργαζόμενοι από την μεριά τους έχουν ορισμένες υποχρεώσεις απέναντι στον ίδιο αλλά και απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης. Ανεξάρτητα λοιπόν από το εάν ο τεχνικός ασφαλείας είναι ο ίδιος ο εργοδότης τους ή εξωτερικός συνεργάτης οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν όσα τους υποδεικνύει ο τεχνικός ασφαλείας, όπως είναι οι κανόνες υγείας και ασφάλειας. Εκτός από αυτό, ο κάθε εργαζόμενος πρέπει με τη σειρά του να  φροντίζει για τη δική του υγεία καθώς και για τις πράξεις που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια και την υγεία των υπολοίπων. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες θα δοθούν στους εργαζομένους από τον εργοδότη και τον τεχνικό ασφαλείας.

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως από τη συμπεριφορά των εργαζομένων ως προς την τήρηση των κανόνων για την ασφάλεια και την υγεία τους, την τελική ευθύνη για ότι συμβεί έχει ο εργοδότης.

Τεχνικός Ασφαλείας: Ποιες είναι οι κυρώσεις και οι ποινικές ευθύνες του.

Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας για τον τεχνικό ασφαλείας, ο νόμος προβλέπει σοβαρές κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, εάν υπάρξει έλεγχος και αποδειχθεί πως η επιχείρηση δεν έχει συνάψει συμβόλαιο με τεχνικό ασφαλείας και ο εργοδότης με αυτό τον τρόπο θέλησε να παραβεί τη σχετική νομοθεσία και να μην προβλέψει για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του, τότε έχει να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Για την ακρίβεια, μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή που ξεκινά από εννιακόσια ευρώ (900,00€) ή και με τις δύο αυτές ποινές!

Είναι προφανές πως η  ύπαρξη τεχνικού ασφαλείας στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από ένα συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων είναι απαραίτητη και καίριας σημασίας. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παραμελήσει τη νομοθεσία για τον τεχνικό ασφαλείας θα αντιμετωπίζει κυρώσεις χρηματικές ή ακόμα και φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Εάν θεωρείτε πως ο τεχνικός ασφαλείας αλλά και η ασφάλεια του ανθρωπίνου δυναμικού σας  θα πρέπει να είναι βασική σας προτεραιότητα και θέλετε έναν έμπιστο επαγγελματία για να του παραχωρήσετε αυτή την ευθύνη, μην ψάχνετε άλλο. Επισκεφτείτε τον κατάλογο του MyConstructor.gr στην κατηγορία του τεχνικού ασφαλείας και βρείτε εκείνον που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας.

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…