Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει ραγδαία την παγκόσμια αγορά εργασίας, η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο γίνεται ολοένα και πιο έντονη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του LinkedIn, δέκα χώρες ξεχωρίζουν παγκοσμίως ως κορυφαίες εστίες AI ταλέντου – και τα αποτελέσματα προκαλούν εντύπωση.
Η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης παρουσίασε τον «Δείκτη Συγκέντρωσης Ταλέντου στην Τεχνητή Νοημοσύνη» για το 2025, βασιζόμενη σε δεδομένα από εκατομμύρια επαγγελματικά προφίλ. Ο δείκτης περιλαμβάνει τόσο καθαρά τεχνικές γνώσεις (machine learning, επεξεργασία φυσικής γλώσσας) όσο και ψηφιακή εξοικείωση με εργαλεία όπως το ChatGPT και το GitHub Copilot.
Οι 10 χώρες με την υψηλότερη αναλογία AI ταλέντου σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο είναι:
-
Ισραήλ – 1,98%
-
Σιγκαπούρη – 1,64%
-
Λουξεμβούργο – 1,44%
-
Εσθονία – 1,17%
-
Ελβετία – 1,16%
-
Φινλανδία – 1,13%
-
Ιρλανδία – 1,11%
-
Γερμανία – 1,09%
-
Ολλανδία – 1,07%
-
Νότια Κορέα – 1,06%
Όπως σημειώνει η Chua Pei Ying, επικεφαλής οικονομολόγος της LinkedIn για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αρκετές μικρές σε πληθυσμό χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο, καταφέρνουν να διακρίνονται στον χώρο της AI χάρη σε στοχευμένες κρατικές στρατηγικές και σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση.
Αν και η Ινδία δεν έχει ακόμη εισέλθει στη δεκάδα, έχει καταγράψει εκρηκτική αύξηση 252% στη συγκέντρωση AI ταλέντου την περίοδο 2016–2024. Επιπλέον, φέτος παρουσιάζει άνοδο 33,4% στις προσλήψεις ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη – ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ (24,7%) και τη Σιγκαπούρη (25%).
Η Ιρλανδία βελτίωσε τη θέση της κατά τέσσερις βαθμίδες, φτάνοντας στην 7η, ενώ η Νότια Κορέα υποχώρησε τρεις, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της δεκάδας. Σταθερές παραμένουν οι θέσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνες της ευρωπαϊκής ανάπτυξης στον χώρο της AI.
Τα ευρήματα της Microsoft και του LinkedIn δείχνουν πως το 66% των εργοδοτών δεν θα προχωρούσαν σε πρόσληψη χωρίς γνώσεις AI, ενώ το 71% θα προτιμούσαν έναν υποψήφιο με σχετικές δεξιότητες, ακόμη κι αν υστερεί σε εμπειρία σε σχέση με άλλους.
Στη Σιγκαπούρη, τέλος, οι εργαζόμενοι αφιερώνουν κατά μέσο όρο 40% περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση δεξιοτήτων AI από ό,τι οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ασία, όπως καταγράφει η LinkedIn.
Διαβάστε επίσης:
Αποκαλύψεις για την «Ομάδα Αλήθειας»: Ποιοι τη στελεχώνουν και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό
Λούσι Μάρκοβιτς: Πέθανε σε ηλικία 27 ετών το μοντέλο της Armani και της Versace
Τέμπη: 16 νέους ύποπτους καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ποια η ευθύνη Καραμανλή