Εντείνεται ο κίνδυνος γενικευμένης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει νέο κύμα επιθέσεων στη Βηρυτό, κατά την τέταρτη ημέρα της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ιράν, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Το πρωί της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε χερσαία επέμβαση. Την ίδια ώρα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη, σύμφωνα με το AFP.
Οι εκρήξεις ακούστηκαν στο βόρειο τμήμα της Ιρανικής πρωτεύουσας, αλλά δεν μπορούσε να διευκρινιστεί ποιες πόλεις είχαν πληγεί. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στην Καράτζ, στο δυτικό τμήμα της Τεχεράνης, όπως και στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα του Ιράν.
Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν και το Λίβανο ξεπερνά τα 600 άτομα, περισσότερα από 555 μόνο στο Ιράν.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στρατιώτες του έχουν αναπτυχθεί σε «πολλά σημεία» στο νότιο Λίβανο, παράλληλα με την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει από χθες, Δευτέρα, εναντίον της Χεζμπολάχ.
«Δεν είναι μια χερσαία επιχείρηση. Είναι ένα τακτικό μέτρο (…) που προορίζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους του ξένου Τύπου ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, διεθνής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
«Τοποθετήσαμε στρατιώτες στη μεθοριακή ζώνη σε επιπλέον σημεία για να υπερασπισθούν τους αμάχους μας και να εμποδίσουν τη Χεζμπολάχ να τους επιτεθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο ισραηλινός στρατός διατηρούσε στρατιώτες σε έξι θέσεις, τις οποίες θεωρεί στρατηγικής σημασίας στο λιβανικό έδαφος, μετά την κατάπαυση του πυρός του Νοεμβρίου 2024.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε επίσης ότι ανέθεσε στον στρατό να «πάρει τον έλεγχο» νέων θέσεων στο Λίβανο.
«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και εγώ αναθέσαμε στον ισραηλινό στρατό να προωθηθεί και να πάρει τον έλεγχο επιπλέον στρατηγικών θέσεων στον Λίβανο ώστε να εμποδισθούν οι επιθέσεις εναντίον μεθοριακών ισραηλινών οικισμών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.
Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε τρεις στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ «ως απάντηση» στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στο Λίβανο, κυρίως στα νότια προάστια της Βηρυτού που αποτελούν το προπύργιό της.
Σε ανακοινωθέντα της, η φιλοϊρανική οργάνωση δήλωσε πως «ως απάντηση στην εγκληματική ισραηλινή επίθεση που στοχοθέτησε δεκάδες πόλεις και χωριά του Λιβάνου, περιλαμβανομένων των νότιων προαστίων της Βηρυτού», οι μαχητές της χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να πλήξουν τις αεροπορικές βάσεις του Ραμάτ Νταβίντ και του Μερόν στο Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι στοχοθέτησε τη βάση του Νάφαχ στο κατεχόμενο συριακό Γκολάν.
Επιθέσεις από Ιράν σε Ριάντ και Μπαχρέιν
Την ίδια ώρα, το Ιράν και φίλιες δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στους συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο, με την αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία να δέχεται επίθεση από drones, εκρήξεις να ακούγονται στο Ιράκ και σειρήνες να ηχούν στο Μπαχρέιν λόγω πλήγματος σε αμερικανική αεροπορική βάση.
Στο Κατάρ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους νωρίς το πρωί. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν «σύντομα» σε αντίποινα, μετά το πλήγμα με δύο ιρανικά drones κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ.
Και η Κύπρος παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Η Ελλάδα, στέλνει τις φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», οι οποίες φτάνουν αύριο, ενώ σταθμεύουν ήδη στο νησί δυο ζεύγη μαχητικών F-16. Ενώ, σήμερα ανακοινώθηκε ότι συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και κρατών του Κόλπου. Επίσης σημειώθηκε χτύπημα σε αυστραλιανή βάση στα ΗΑΕ, περίπου 24 χιλιόμετρα νότια του Ντουμπάι.
Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης απείλησε ότι το Ιράν θα «κάψει κάθε πλοίο» που θα επιχειρήσει να πλεύσει στα Στενά του Ορμούζ, ζωτικής σημασίας οδό για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 200 δολάρια τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο στρατηγός Σαρντάρ Τζαμπάρι.
Διαβάστε επίσης:
Τα επικίνδυνα παιχνίδια Δένδια: Τέσσερα τελικά τα ελληνικά F-16 που έφθασαν στη Κύπρο – Ποια «άμυνα» υπερασπίζεται η Ελλάδα;
Κύπρος: Δεν επαρκούν τα καταφύγια σε περίπτωση χτυπήματος από το Ιράν
Η «πρόθυμη» Ελλάδα στέλνει φρεγάτες και F-16 στην Κύπρο – Συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο
Μέση Ανατολή: Δεν θα είναι ασφαλείς «ούτε στην πατρίδα τους» απειλεί το Ιράν
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια