Η Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και την υπόθεση του μπαζώματος στα Τέμπη ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για κλήτευση μαρτύρων.
Παράλληλα, απορρίφθηκε και το αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού για δήλωση στήριξης κατηγορίας, με τα πορίσματα να αναμένονται έως τις 4 Απριλίου και να συζητούνται στις 7 Απριλίου.
Η στάση αυτή της ΝΔ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και υπονόμευση της διαδικασίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απαλλαγή του Χρ. Τριαντόπουλου από το δικαστικό συμβούλιο, καθώς η Προανακριτική δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και μαρτυρίες για τη στοιχειοθέτηση ποινικής δίωξης εις βάρος του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει τη λογοδοσία, ενώ οι βουλευτές Γιώργος Γαβρήλος και Γιώργος Παπαηλιού υπογράμμισαν ότι η κυβερνητική στάση παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.
Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε το υπόμνημα που κατέθεσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, καθώς περιελάμβανε μόλις 181 λέξεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές αφορούσαν τυπικά στοιχεία, γεγονός που εκλήφθηκε ως ένδειξη υποτίμησης της διαδικασίας εκ μέρους του πρώην υφυπουργού.
Το χρονικό της συγκάλυψης
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγής Καππάτος, διάβασε το υπόμνημα του Χρ. Τριαντόπουλου, παρακάμπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για ψηφοφορία σχετικά με την κλήτευση μαρτύρων.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποί του να αποχωρήσουν από τη συζήτηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Γαβρήλος, επέμεινε ότι η κλήση μαρτύρων έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία, καθώς διαφορετικά η διαδικασία θα ήταν άκυρη και παράνομη.
«Είναι ντροπή, το υπόμνημα Τριαντόπουλου είναι της πλάκας και επαίσχυντο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να παρακάμπτει το Σύνταγμα, τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει και ποινικές ευθύνες στα μέλη της.
Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η επίσπευση της διαδικασίας δημιουργεί ζήτημα ακυρότητας. «Δεν είναι δυνατόν να ακουστεί το υπόμνημα του ελεγχόμενου πριν από την κατάθεση των μαρτύρων. Ζητάμε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα να προσέλθουν οι μάρτυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η παράκαμψη των θεσμικών διαδικασιών ενδέχεται να οδηγήσει σε ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στην προσπάθεια συγκάλυψης.
ΠΑΣΟΚ: «Πράξη ωμής σκοπιμότητας και δειλίας από Τριαντόπουλο»
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέκρινε έντονα τη στάση του Χρήστου Τριαντόπουλου, χαρακτηρίζοντας την επιλογή του να μην προσέλθει στην Επιτροπή και να αποστείλει ένα σύντομο υπόμνημα ως πράξη που αποδεικνύει κυνισμό και δειλία.
«Η σημερινή στάση του κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος δεν προσήλθε στην Προανακριτική Επιτροπή αλλά έστειλε ένα μονοσέλιδο υπόμνημα με τρεις παραγράφους, στο οποίο ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, είναι μια πράξη ωμής σκοπιμότητας και δειλίας», σχολίασαν ειδικότερα πηγές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η Βουλή έχει συνταγματική υποχρέωση να διερευνήσει την υπόθεση και πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει το δικαίωμα να παρακάμψει τη διαδικασία.
«H νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται και προκύπτει ένα καίριο ζήτημα. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας. Οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο έναν αθώο».
Τέλος, πηγές του κόμματος επισήμαναν ότι «το Σύνταγμα υποχρεώνει τη Βουλή να ερευνήσει την υπόθεση, δεν παρέχει ευχέρεια στον Υπουργό να αποφασίζει τα στάδια της διαδικασίας. Η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δεν μπορεί να στερήσει την επιτροπή από τις αρμοδιότητές της.
Αντίθετα, η εξέταση κρίσιμων νέων στοιχείων, όπως το email του κ. Τριαντόπουλου, καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχιση της διαδικασίας και την εξέταση μαρτύρων. Γι’ αυτό και καταθέσαμε κατάλογο μαρτύρων που πρέπει να κληθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής. Η προσβολή των θεσμικών διαδικασιών, η κυβερνητική στρατηγική αποφυγής λογοδοσίας και η συγκάλυψη συνεχίζονται».
Διαβάστε επίσης:
Mενδώνη: Πανεπιστημιακός σχολιάζει το σόου στην Αργολίδα – «Αυτή είναι η μισή ιστορία»
Το ΚΚΕ εκθρόνισε την Παγώνη: Ανατροπή μετά από 25 χρόνια στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ