Newsroom

Newsroom

Τέμπη: Όλα θα κριθούν τις επόμενες 15 μέρες – Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, η ελληνική κοινωνία θα παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα τόσο τα επιστημονικά συμπεράσματα για την τραγωδία στα Τέμπη όσο και τις μαζικές κινητοποιήσεις που απαιτούν δικαιοσύνη

tebi 9

Η ερχόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί δύο κρίσιμες εξελίξεις για την υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη, με το πόρισμα του ΕΜΠ και την πορεία μνήμης να αποτελούν σημεία-σταθμούς στην αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης ευθυνών.

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, η ελληνική κοινωνία θα παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα τόσο τα επιστημονικά συμπεράσματα για την τραγωδία όσο και τις μαζικές κινητοποιήσεις που απαιτούν δικαιοσύνη.

Το κρίσιμο πόρισμα για την αυθεντικότητα των βίντεο

Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την αυθεντικότητα των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τον μηχανισμό δημιουργίας της πυρόσφαιρας (fireball).

Το πόρισμα αυτό απαντά σε επτά ερωτήματα που έχει θέσει ο Εφέτης Ανακριτής και θα ρίξει φως σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ερωτήματα προκαλεί η 11μηνη καθυστέρηση στην παράδοση του πορίσματος, καθώς η αρχική προθεσμία ήταν μόλις δύο μήνες. Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στη μεγάλη καθυστέρηση του Γενικού Χημείου του Κράτους να παραδώσει κρίσιμα στοιχεία.

Παρότι το πόρισμα είναι ήδη έτοιμο, η προσθήκη των τριών βίντεο που κατατέθηκαν από τον δικηγόρο της Interstar στις 5 Φεβρουαρίου έφερε νέα δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, θα παρουσιάσει συμπεράσματα και επείγουσες συστάσεις ασφαλείας που – όπως τονίζεται – πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Η καθυστέρηση στην παράδοση αυτών των πορισμάτων εντείνει τις υποψίες περί συγκάλυψης, με τις οικογένειες των θυμάτων να διαμαρτύρονται έντονα για την αργή απονομή δικαιοσύνης.

Τέμπη: Η αποκάλυψη της γνησιότητας των τριών βίντεο

Την ίδια ημέρα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της ανάλυσης γνησιότητας των τριών βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί ότι η εμπορική αμαξοστοιχία που εμφανίζεται στα βίντεο είναι η 63503, ενώ δεν εντοπίζεται κάποιο ύποπτο φορτίο στα βαγόνια της.

Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται, καθώς ΟΣΕ και Interstar ελέγχονται ποινικά για απείθεια, λόγω της παράδοσης λάθος βίντεο που αφορούσαν τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι ο ΟΣΕ δεν φρόντισε ποτέ να διασφαλίσει ότι όλα τα βίντεο από τη βραδιά της τραγωδίας θα αποθηκευτούν και θα παραδοθούν στις αρχές.

Αντίθετα, περιορίστηκε στο να προωθεί τα αιτήματα του Εφέτη Ανακριτή προς την Interstar, αφήνοντας περιθώρια για απώλεια κρίσιμου αποδεικτικού υλικού.

Οι κινητοποιήσεις μνήμης στις 28 Φεβρουαρίου

Η επόμενη ημέρα, 28 Φεβρουαρίου, σηματοδοτεί δύο χρόνια από τη μοιραία νύχτα στα Τέμπη και αναμένεται να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

tempi syntagma 0

Συγκεντρώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί σε 162 ελληνικές πόλεις και σε 48 πόλεις του εξωτερικού, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά.

tempi syntagma 2

Το κύριο αίτημα των συγγενών των θυμάτων και των πολιτών είναι ένα: να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ανεξαρτήτως θέσης και πολιτικής ισχύος.

Το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, οι αρμόδιοι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων εντείνει την οργή και την απαίτηση για διαφάνεια.

Η κυβέρνηση, που βλέπει την κοινωνική κατακραυγή να μεγαλώνει, προσπαθεί να ανακόψει την ένταση με επικοινωνιακά αφηγήματα όπως το «Μητσοτάκης ή χάος».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κοινωνική ζούγκλα» και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε για «υποβόσκοντα εμφύλιο».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ως απάντηση στη σφοδρή κριτική των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη και μεγάλου μέρους της κοινωνίας για τους χειρισμούς της δικαιοσύνης στην υπόθεση.

6448135
Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με συνθήματα “Δεν έχω οξυγόνο” και “Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία”, από τον “Σύλλογο Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών”, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που ανάρτησαν οι συγγενείς των θυμάτων, ζητούν την άμεση έρευνα για την έκρηξη του παράνομου χημικού φορτίου και τη φωτιά που έκαψε ζωντανά 30 άτομα, τα οποία είχαν επιζήσει από τη μοιραία σύγκρουση, ενώ αίτημά τους είναι να δοθούν εξηγήσεις από τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα “για το θάψιμο των δικογραφιών για τα Τέμπη στα συρτάρια της Βουλής”.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

6446389

Γιατί οι 27 και 28 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμες ημερομηνίες

Οι 27 και 28 Φεβρουαρίου δεν είναι απλώς ορόσημα για την εξέλιξη της υπόθεσης των Τεμπών, αλλά καθορίζουν την ίδια την πορεία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Το πόρισμα του ΕΜΠ θα κρίνει αν υπήρξε συγκάλυψη κρίσιμων στοιχείων και αν οι καθυστερήσεις οφείλονται σε σκοπιμότητες, ενώ η ανάλυση των βίντεο θα αποκαλύψει αν η αλήθεια κρύφτηκε συνειδητά ή αν τα στοιχεία αλλοιώθηκαν.

Την ίδια στιγμή, οι πορείες μνήμης θα δείξουν αν η κοινωνία αποδέχεται την αργή και αμφιλεγόμενη πορεία απονομής δικαιοσύνης ή αν απαιτεί πραγματική λογοδοσία.

Οι μέρες αυτές δεν αφορούν μόνο τα Τέμπη, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στην αλήθεια και στην ίδια τη δημοκρατία. Η μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν απαιτεί δικαιοσύνη. Και η κοινωνία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα σταματήσει να τη διεκδικεί.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Δεν έχω οξυγόνο» – Σκαλίστηκε σε 100 στρέμματα χωραφιού και εντυπωσιάζει

«Μήπως το έχει παρακάνει η Καρυστιανού»: Αντιδράσεις για το άρθρο της Σοφίας Γιαννακά στο iefimerida

Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη απαντά για την Καρυστιανού: «Ας είναι καλά, ας είναι ελεύθερη»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Βόρεια Μακεδονία: Βρήκαν παράνομη υπόγεια δεξαμενή καυσίμων δίπλα στο κλαμπ – Σκάβουν ομαδικό τάφο για τους 59 νεκρούς

ntiskotek

Βόρεια Μακεδονία: Βρήκαν παράνομη υπόγεια δεξαμενή καυσίμων δίπλα στο κλαμπ – Σκάβουν ομαδικό τάφο για τους 59 νεκρούς

Την είδηση επιβεβαίωσε η εισαγγελία, η οποία ακόμα δεν έχει αποκαλύψει σε ποιον ανήκει το…

Η ξεχωριστή ευχή του Καραλή στον Τεντόγλου για τα γενέθλιά του: «Τι αθληταράς είναι αυτός» (video)

tento manolo

Η ξεχωριστή ευχή του Καραλή στον Τεντόγλου για τα γενέθλιά του: «Τι αθληταράς είναι αυτός» (video)

Ο Μίλτος Τεντόγλου γιορτάζει τα 27α γενέθλιά του, με τον Εμμανουήλ Καραλή να του εύχεται…

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα μαστροπείας: Iδιοκτήτης μεγάλου κρεοπωλείου στα νότια προάστια, ο αρχηγός του κυκλώματος

κυκλωμα μαστροπεια

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα μαστροπείας: Iδιοκτήτης μεγάλου κρεοπωλείου στα νότια προάστια, ο αρχηγός του κυκλώματος

Ήταν άτομο υπεράνω πάσης υποψίας.