Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη οι 57 άνθρωποι που έφυγαν τόσο άδικα από τη ζωή, ζητούν δικαίωση, με τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζήσαντες να κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.
Ήδη το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού έχει ξεπεράσει τις 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος περί ασυλίας των βουλευτών και να τιμωρηθούν και πολιτικά πρόσωπα, καθώς αν περίμενε κάποιος να παραχθεί αποτέλεσμα από την εξεταστική στη Βουλή, είδε τι πραγματικά συνέβη.
Ο Μάκης Βορίδης όμως δίχως να δείξει κανένα σεβασμό στην προσπάθεια που κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι προκειμένου να δικαιωθούν οι 57 άτυχες ψυχές έσπευσε από τα έδρανα της Βουλής να διατυμπανίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι με τις υπογραφές και ότι χρειάζεται αναθεώρηση του συντάγματος, κάτι που από ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει, προκειμένου να μην βγουν όλα στο φως.
Ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε το Σύνταγμα στη Βουλή την Παρασκευή 15 Μαρτίου, βάζοντας φρένο σε κάθε ιδέα για το αίτημα που διατυπώνεται με τη συλλογή υπογραφών 1,3 εκατ. και πλέον πολιτών, για αλλαγή του νόμου για τη βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών.
Μάλιστα όπως εξήγησε, δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος, ούτε και με τη λογική της λαϊκής νομοθέτησης, αφού η διαφορετική ποινική αντιμετώπιση των βουλευτών και των υπουργών απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση.
«Έχει ξεκινήσει εντός της κυβέρνησης η συζήτηση για το ζήτημα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που προβλέφθηκε με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 73 του Συντάγματος), και, εν ευθέτω χρόνο, θα εκδηλωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στην εφαρμογή του», είπε ο Μάκης Βορίδης επιβεβαιώνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να προσφέρει όλα τα νομοθετικά εργαλεία προκειμένου να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη και να τιμωρηθούν και πολιτικά πρόσωπα.
Στη συνέχεια ο υπουργός επικρατείας είπε ότι το ψήφισμα έχει στο επίκεντρό του την κατάργηση των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών και τη βουλευτική ασυλία, επισημαίνοντας ότι “αυτά είναι ζητήματα της αναθεώρησης του Συντάγματος, και δεν αφορούν πρωτοβουλίες νόμων”.
Ενδεχομένως θα υπήρχε μια σκέψη μήπως μπορεί να αναθεωρήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά όχι βέβαια στην κατεύθυνση που να εξαλειφθεί η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής, επεσήμανε ο κ. Βορίδης, εξηγώντας ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει).
Ειδήσεις σήμερα:
Νέα δημοσκόπηση: Εκπλήξεις για ΣΥΡΙΖΑ και… Λοβέρδο – Το 42% θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση