Τέμπη: Η διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κάνει υποδείξεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Επιστολή στο Documento

Μία άκρως επιθετική επιστολή απέστειλε προς το documentonews.gr η αναπληρώτρια διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου

tempi 111

Μία άκρως επιθετική επιστολή απέστειλε προς το documentonews.gr η αναπληρώτρια διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου σχετικά με το δημοσίευμα για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος Ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε ότι αφορά τον έλεγχο της σύμβασης 717/2014 του ΟΣΕ. Πρόκειται για τη σύμβαση που αφορούσε στην επανεγκατάσταση του συστήµατος σηµατοδότησης και τηλεδιοίκησης στα τρένα που υπογράφηκε το 2014 και μέχρι και τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη δεν είχε ολοκληρωθεί, ώστε να αποτραπεί το τραγικό συμβάν.

Η κα Ρογκάκου εκτός του ότι κάνει υποδείξεις προς τους δημοσιογράφους του documentonews.gr για το πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, αναφέρει ότι «επιλέξαμε να εστιάσουμε και να επικεντρωθούμε στην άστοχη και λανθασμένα διατυπωμένη αναφορά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περί γεγονότων της ποινικής έρευνας που ενδεχομένως και όχι βεβαίως να συνιστούν παράβαση καθήκοντος των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, γεγονός που μπορείτε επιβεβαιώσετε απευθυνόμενοι απευθείας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και όχι σε αυτή καθαυτή την ποινική δίωξη εις βάρος 23 υπόπτων, για 14 εκατ. τους οποίους η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε ήδη προτείνει την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών σύμφωνα με τον σχετικό έλεγχο, που η ίδια η Αρχή διενήργησε και παρέδωσε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την κατά κρίση τους ποινική αξιολόγηση».

Επίσης όπως υπογραμμίζει, προβήκαμε «σε αναπαραγωγή αναληθών και μη διασταυρωμένων με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας πληροφοριών, αναφορικά με τον έλεγχο της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως αυτές είχαν δημοσιευθεί από την εφημερίδα «Καθημερινή», αγνοώντας τεχνηέντως να μνημονεύσετε ή να αναπαράγετε τις σχετικές αναλυτικές και σαφείς δημοσιευμένες απαντήσεις της Αρχής επ’ αυτώ». Αναφέρει ακόμη η κα Ρογκάκου, ότι σκοπός του δημοσιεύματος ήταν να «δυσφημίσει» την ΕΑΔ και το έργο της και ότι «σε περίπτωση συνέχισης των δυσφημιστικών αναφορών και διαπιστώσεών σας για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα στελέχη της, δίχως προγενέστερη επικοινωνία ή επαφή με την Αρχή προς ενημέρωση, διασταύρωση ή διευκρίνιση επί των πληροφοριών σας, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Η απάντηση του Documento και η συνέχεια

Η κα Ρογκάκου στην επιστολή της προβαίνει σε μια σειρά από υποκειμενικές κρίσεις. Καταρχήν το documentonews.gr δεν εστίασε, όπως λέει μόνο στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για παράβαση καθήκοντος ελεγκτών της ΕΑΔ. Μία μέρα πριν, στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, το documentonews.gr δημοσίευσε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την οποία γνωστοποίησε την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων σε ότι αφορά την «αμαρτωλή» σύμβαση για τα Τέμπη. Το σχετικό δημοσίευμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα και μπορεί εύκολα να το δει κανείς.

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα στα Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων για τη σύμβαση 717 από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Την επόμενη μέρα ακολούθησε νέο δημοσίευμα το οποίο αφορούσε στις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περί γεγονότων που συνιστούν ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

«Η ποινική έρευνα αποκάλυψε, επίσης, γεγονότα που συνιστούν ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει τη νέα αυτή υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για τις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, δοθέντος ότι τα πραγματικά περιστατικά που αποτελούν το αντικείμενο της νέας αυτής έρευνας δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα εμπίπτον στην αρμοδιότητα του EPPO» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στην οποία αναφέρθηκε το documentonews.gr. Η αναφορά είναι ξεκάθαρη όπως επίσης και όσα έγραψε το documentonews.gr με βάση την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Δεν είπε κανείς ότι οι ελεγκτές είναι ένοχοι.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr για το ζήτημα αυτό διενεργείται ξεχωριστή έρευνα από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, καθώς δεν κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Τώρα εάν επιθυμεί η κα Ρογκάκου να «μαλώσει» τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς για όσα διαπίστωσαν και να τους κάνει υποδείξεις ας απευθυνθεί επισήμως εκεί.

Σε ότι αφορά την επικοινωνία με την ΕΑΔ, δεσμεύομαι προσωπικά απέναντι στην κα Ρογκάκου ότι κάθε φορά θα υπάρχει προσωπική επικοινωνία  πριν τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε ζητήματος. Στο σημείο όμως αυτό θα πρέπει να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια όσες φορές και αν έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με την ΕΑΔ, ειδικά επί προηγούμενης διοίκησης, ουδέποτε εισπράξαμε απάντηση επί της ουσίας για κάποιο ζήτημα. Εάν αυτό έχει αλλάξει επί της τωρινής διοίκησης με εκπλήσσει ευχάριστα.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Στο στόχαστρο και ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 των Τεμπών

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της κας Ρογκάκου:

1 13

2 8

3 7

4 3