Τέμπη: Χημικός-μηχανικός του ΕΜΠ υποστηρίζει ότι οι μισοί θάνατοι προκλήθηκαν από την ανάφλεξη (video)

"Αυτό φαίνεται και από τις παραμορφώσεις των βαγονιών της μηχανής", υποστηρίζει - Αιχμές για την καθυστέρηση στη δειγματοληψία

Τραγωδία στα Τέμπη Εργασίες για την απομάκρυνση των βαγονιών 0 0 screenshot

Τουλάχιστον οι μισοί θάνατοι στα Τέμπη προκλήθηκαν από την ανάφλεξη και τη φωτιά που αναπτύχθηκε, σύμφωνα με τον χημικό-μηχανικό του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Κολοβό, ο οποίος μίλησε στο Open για τις παραλείψεις όσον αφορά στις έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, έναν χρόνο μετά.

“Αυτό φαίνεται και από τις παραμορφώσεις των βαγονιών της μηχανής”, εξήγησε. Μίλησε ακόμα για μεγάλη καθυστέρηση στη δειγματοληψία, που έγινε ένα μήνα μετά το συμβάν.

Στο ερώτημα για τον εντοπισμό ξυλολίου, ο καθηγητής τόνισε ότι τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, συμπληρώνοντας ότι “για να βρεθεί το ξυλόλιο και μετά από ένα μήνα από το δυστύχημα, σημαίνει ότι από κάπου διέρρευσε, ή δημιουργήθηκε σαν ενδιάμεσο προϊόν από τη φωτιά που ακολούθησε”.

Σημείωσε δε ότι το ξυλόλιο είναι “ισχυρός διαλύτης” και πως θα ήταν πιθανό ορισμένα από τα βαγόνια των αμαξοστοιχιών να μεταφέρουν ξυλόλιο, κάτι που θα πρέπει να συνδεθεί με τα ευρήματα του πορίσματος και να διευκρινιστεί η συγκέντρωση του ξυλολίου.

Επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές για τη μεταφορά ξυλολίου, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και σε ποσότητα κάτω των 10 κυβικών θα μπορούσε να δημιουργηθεί «ένα τέτοιο μανιτάρι», αναφερόμενος στην έκρηξη.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…