Σε περίεργα μονοπάτια περνά πλέον η διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς μετά την παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, νέες αποκαλύψεις και δημόσιες δηλώσεις φέρνουν στο φως εσωτερικές διαφωνίες, επιστημονικές αμφισβητήσεις και υπόνοιες για πιέσεις, ακόμη και απειλές.
Σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η εκ των υστέρων διαφοροποίηση του ίδιου του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος μιλώντας στον Real αλλά και στον ΣΚΑΪ, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των στοιχείων για την πυρόσφαιρα.
Ο ίδιος αποκάλυψε πως το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζήτησε να απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά του από το πόρισμα, καθώς ο καθηγητής Landucci δεν είχε εγκρίνει τη χρήση του ονόματός του. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές και δήλωσε με νόημα:
«Είμαι καλά εκτός από ένα έλκος που απέκτησα στην θητεία μου. Δεύτερον, δεν σκοπεύω να αυτοκτονήσω. Τρίτον, δέχομαι απειλές. Σε αυτούς που με απειλούν διαμηνύω ότι θα το φτάσω μέχρι τέλος».
Ο Παπαδημητρίου αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει να μην δημοσιευθεί το πόρισμα πριν παραδοθεί η σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, ο Μπαρτ Ακού, μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, τον πίεσε λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για παρεμπόδιση.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στη σύνθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ περιλαμβανόταν και ο Αστέριος Αλεξάνδρου, στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, της ίδιας εταιρείας που βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο για την υπόθεση των Τεμπών.
Ο διορισμός του ως προϊσταμένου διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ δημιουργεί ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος, αφού καλείται να ελέγξει τον πρώην εργοδότη του.
Τέμπη: Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πριν από 40 ημέρες
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν 40 ημέρες, περιέγραφε ως αιτία της «πυρόσφαιρας» που καταγράφηκε στα πλάνα από το δυστύχημα την ύπαρξη πτητικού καυσίμου, η οποία όμως δεν αναφερόταν στα επίσημα έγγραφα μεταφοράς της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Η περιοχή της ανάφλεξης προσδιορίζεται ανάμεσα στο δεύτερο βαγόνι των μηχανών της αμαξοστοιχίας 63603 και την πρώτη της πλατφόρμα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται με σαφήνεια η ακριβής προέλευση της ουσίας.
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές που ήθελαν τους επιστήμονές του να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, δηλώνοντας μέσω του ερευνητή Γεώργιου Μαραγκού:
«Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα».
Από την πλευρά του, ο Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι «το πόρισμα είναι μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό». Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι η ενότητα για την πυρόσφαιρα πιθανόν να αποσυρθεί, καθώς, όπως τόνισε, δεν συμφωνεί ούτε το Πανεπιστήμιο της Πίζας, ούτε της Γάνδης με τον τρόπο που παρουσιάστηκε.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με αντικρουόμενες τοποθετήσεις, διεθνείς επιστημονικές διαψεύσεις και την εμπλοκή προσώπων με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, εντείνει την αίσθηση αδιαφάνειας και αβεβαιότητας.
Οι συγγενείς των θυμάτων, βλέποντας ότι ακόμα και οι αρμόδιοι φορείς διαφωνούν μεταξύ τους, συνεχίζουν να ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις, πέρα από τις επιστημονικές διαμάχες και τις πολιτικές σκοπιμότητες.
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Χιόνια και έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές – Η πρόγνωση για την Αττική
Απεργία 9 Απριλίου: Παραλύει η χώρα – Τι θα γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς