Θα ερευνήσει κανείς την Team Jorge που έχει «βάλει χέρι» σε 33 χώρες και έστησε «παράγκα» στην Ελλάδα;

Το τελικό ερώτημα είναι αμείλικτο: Πώς θα πάει σε εκλογές η χώρα με ένα τέτοιο σύννεφο να πλανάται πάνω από την αξιοπιστία της;

jorge

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 33 χώρες στις οποίες η ισραηλινή ομάδα Jorge έχει στήσει «παράγκες» με στόχο την παραπληροφόρηση του κοινού. Το ρεπορτάζ 30 μεγάλων ΜΜΕ από όλο τον κόσμο που δημοσίευσε σήμερα ο Guardian, είναι καταιγιστικό και -θα μου επιτρέψετε- ανατριχιαστικό.

Η έρευνα αποκαλύπτει με σοκαριστικές λεπτομέρειες το πώς η περιβόητη «Team Jorge» μετατρέπει σε όπλο την παραπληροφόρηση «ώστε να επηρεάζει μυστικά την κοινή γνώμη», με την εν λόγω ομάδα να προσφέρει μάλιστα τις υπηρεσίες της σε μυστικές υπηρεσίες, πολιτικές καμπάνιες και ιδιωτικές εταιρείες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η επιλογή της λέξης «ανατριχιαστικό» παραπάνω, δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Team Jorge, έχει αναπτύξει ένα σύστημα με το όνομα AIMS, το οποίο ελέγχει έναν τεράστιο «στρατό» χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο στρατός είναι τόσο αληθοφανής που ορισμένα προφίλ έχουν λογαριασμούς σε πολλαπλές πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook, το Gmail, το Telegram και το Youtube, ενώ κάποια από αυτά έχουν ακόμη και πιστωτικές κάρτες.

Ο εγκέφαλος της ομάδας, Ταλ Χάναν, όταν βρέθηκε εν αγνοία του με την ομάδα των ερευνητών δημοσιογράφων περηφανευόταν για το ότι μπορούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες χακάροντας λογαριασμούς στο Gmail και το Telegram, αλλά και για το ότι μπορούσε να «φυτέψει» υλικό σε έγκυρα ΜΜΕ και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το σύστημα AIMS με τα χιλιάδες προφίλ ώστε να πολλαπλασιαστεί η διάδοσή του.

Ξαναγυρνάμε στη λέξη «ανατριχιαστικό», αν και δεν την αφήσαμε ποτέ πίσω μας: Η ομάδα περηφανεύτηκε επίσης στους επίδοξους «πελάτες» της, ότι η στρατηγική τους ήταν κυρίως να σαμποτάρουν αντίπαλες καμπάνιες. Υποστήριξαν μάλιστα ότι σε μία περίπτωση έστειλαν μέσω Amazon ένα σεξουαλικό βοήθημα σε κάποιον πολιτικό, ώστε να θεωρήσει η σύζυγός του ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Πριν αφήσουμε την ομάδα του Tal Hanan, αξίζει να αναφέρουμε ένα βασικό βιογραφικό στοιχείο για τον άνθρωπο με το ψευδώνυμο Jorge: O 50χρονος είναι πρώην αξιωματικός των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων. To ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Χάναν «τρέχει» κάποιες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης μέσα από την ισραηλινή εταιρεία Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε ιστοσελίδα που διαχειρίζεται το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο… Jorge στην Ελλάδα

Πάμε τώρα στα δικά μας, που δεν είναι όμως και «τόσο» δικά μας. Όταν στα τέλη Νοεμβρίου 2022 το Documento αποκάλυπτε ότι τουλάχιστον έξι άτομα (με τα ονοματεπώνυμά τους) που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ (Unit 81 και Unit 8200), έχουν έρθει στην Ελλάδα και εργάζονται για την Intellexa που διαχειριζόταν και εμπορευόταν το Predator, η ελληνική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της συνέχιζε να μιλάει για «μυθιστορήματα, αφηγήματα και κατασκοπευτικές υποθέσεις θρίλερ» (briefing πολιτικών συντακτών 21/11/2022).

Λίγους μήνες αργότερα, μαθαίνουμε από μια έρευνα που έκαναν μερικά από τα εγκυρότερα ΜΜΕ του κόσμου, ότι η Team Jorge, έχει αναλάβει να επηρεάσει εκλογικές διαδικασίες σε τουλάχιστον 33 χώρες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εμπλοκή σε μια εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική. Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα. Ακολουθήστε τα στοιχεία. Έχουμε ολοκληρώσει 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες», είπε ο Ταλ Χάναν στην πρώτη συζήτηση που έκανε με τους δημοσιογράφους που τον ερευνούσαν εν αγνοία του. Θα έλεγε κανείς ότι είναι σαφέστατος…

Επαναλαμβάνω, ότι όλα αυτά τα μαθαίνουμε όχι από το «φαντασιόπληκτο» Documento -που για κάποιον περίεργο λόγο συνεχώς επιβεβαιώνεται, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση- αλλά από την κοινή έρευνα που έκαναν 100 δημοσιογράφοι από 30 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους τα εξής: Guardian, Haaretz, Le Monde, Radio France, Der Spiegel, Paper Trail Media, Die Zeit, TheMarker και OCCRP.

jorge
Source: TheGuardian/Youtube

Τα ερωτήματα

Εδώ λοιπόν οφείλονται – ή καλύτερα επιβάλλεται να δοθούν- κάποιες απαντήσεις, όχι επειδή υπονοεί κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκεται σε όλα αυτά – αυτό θα ήταν αδιανόητο – αλλά επειδή εκ της θέσεώς της, η κυβέρνηση βαρύνεται με την ευθύνη να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τέτοιες θηριώδεις παραβιάσεις.

Η ευθύνη λοιπόν πλέον βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) το υπουργείο Εσωτερικών που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης των εκλογών, το υπουργείο Εξωτερικών για το γεγονός ότι άτομα που εργάζονταν για λογαριασμό μιας ξένης, συμμάχου δύναμης φέρονται να εμπλέκονται σε σενάρια επηρεασμού της εσωτερικής σταθερότητας και της ΕΥΠ που θα έπρεπε ήδη να είχε ήδη αναγνωρίσει και εμποδίσει τη δράση τους.

Το μεγαλύτερο βεβαίως βάρος πέφτει στον ίδιο τον πρωθυπουργό που λίγους μήνες πριν τις εκλογές φαίνεται είτε να έχει αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε πεδίο ξένων παρεμβάσεων αμφιβόλου στόχευσης.

Θα ερευνηθούν αρμοδίως οι σοβαρότατες αποκαλύψεις; Θα εντοπιστούν οι «στόχοι» του παραρτήματος της ομάδας Jorge στην Ελλάδα; Θα εντοπιστούν αυτοί που «παρήγγειλαν» την παρέμβαση;

Υπάρχει σχέση μεταξύ των ισραηλινών στελεχών της ομάδας Jorge στην Ελλάδα, με τα έξι άτομα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ που ήρθαν στη χώρα «πακέτο» με το Predator; Είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έρμαιο των βουλήσεων μιας ξένης «συμμάχου» δύναμης;

Στα ερωτήματα που δεν έχουν τελειωμό, οι απαντήσεις είναι μηδενικές. Αν κρίνουμε από τη (μη)αντίδραση της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις περί παρουσίας ξένων πρακτόρων για τη διαχείριση του Predator, τότε οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Το τελικό ερώτημα όμως είναι αμείλικτο:

Πώς θα πάει σε γενικές (και πιθανότατα διπλές) εκλογές η χώρα με ένα τέτοιο σύννεφο να πλανάται πάνω από την αξιοπιστία της;

Πηγή φωτογραφιών: TheGuardian/Youtube

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…