ΔΚ

Δήμητρα Κυρανούδη

ΤΑZ: Έχουν γίνει πόλεμοι και με ασήμαντη αφορμή

Ο γερμανόφωνος τύπος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια. Η στήριξη και στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα στο επίκεντρο.

oruc reis

Στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι αναφέρεται σε σχόλιό της η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, η οποία σημειώνει: «Τη δεδομένη στιγμή κανένας δεν χρειάζεται φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι καν βέβαιο ότι αυτά τα κοιτάσματα θα φέρουν κέρδη. Δεν υπάρχει λόγος να αναζητηθεί τώρα φυσικό αέριο. Η πορεία κλιμάκωσης που ακολουθεί η Άγκυρα έχει στόχο προφανώς να αποσπάσει την προσοχή του λαού που υποφέρει, από τα σοβαρά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Τουρκίας. Βέβαια χώρες ενεπλάκησαν σε πολέμους και για πιο ασήμαντους λόγους. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται επειγόντως να δώσουν λύση».

Σε τι συμβάλει ο Μακρόν, στην κλιμάκωση ή τον διάλογο;

Στην αντίδραση του Ερντογάν και την ισχυρή υποστήριξη του Μακρόν προς την Ελλάδα, αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την προθυμία τους για ειρήνευση στη διαμάχη για κυριαρχικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή, αλλά ταυτόχρονα αύξησαν τις προκλήσεις και τις στρατιωτικές απειλές. Στο μεταξύ, ενώ η Γαλλία μετακίνησε πολεμικά πλοία και δύο μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να υποστηρίξει την Ελλάδα, η Τουρκία θέλησε να ζητήσει τη διαμεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης. O Toύρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για δολιότητα και ταυτόχρονα ζήτησε διαπραγματεύσεις (…) O Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την ανακοίνωση της αποστολής πολεμικών πλοίων χαρακτηρίζοντάς τον ‘αληθινό φίλο της Ελλάδας και ένθερμο προασπιστή των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου’. Ο Μητσοτάκης προειδοποίησε επίσης για τον ‘κίνδυνο ατυχήματος’ (…) Η Ελλάδα δεν είναι ενάντια στον διάλογο, ούτε καν στον πιο δύσκολο. Ωστόσο, ένας διάλογος καθίσταται άνευ νοήματος “σε κλίμα έντασης και πρόκλησης”»

Η SZ στη συνέχεια συμπληρώνει σχετικά με την γαλλική παρέμβαση: «Στη στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή συνέβαλε και η Γαλλία με την ανακοίνωση ότι θα αυξήσει προσωρινά την στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο (…) O Mακρόν δήλωσε ότι ‘η επιχείρηση συμφωνήθηκε από κοινού με την Ελλάδα και άλλους ευρωπαίους εταίρους’. Δεν είπε όμως για ποιες ακριβώς χώρες πρόκειται».

Από την πλευρά της και η αυστριακή Der Standard αναφέρεται στην παρέμβαση Μακρόν. Αρχικά, «σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι, ο Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις τουρκικές κινήσεις. Κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες προκειμένου να επιτρέψει έναν ειρηνικό διάλογο με την Ελλάδα και τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Mακρόν χαιρέτισε επίσης τις γερμανικές προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μακρόν ήθελε να υπογραμμίσει τη βούλησή του για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην περιοχή, δήλωσε το γραφείο του γάλλου προέδρου από το Παρίσι».

Stern: Πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας;

Σε δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Stern, παρουσιάζεται η πορεία της ελληνοτουρκικής διένεξης γύρω από τις θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τίθεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα: «Θα μπορούσε να υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;». Το Stern εκτιμά: «Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Ένα μικρό λάθος ή ένα απρόβλεπτο γεγονός θα μπορούσε να επιφέρει κλιμάκωση στη σύγκρουση. Καμία χώρα από τις δύο δεν μπορεί να αντέξει στην πραγματικότητα έναν πόλεμο. Η τουρκική οικονομία είναι ασθενής, η κατάσταση επιδεινώθηκε με τον κορωνοϊό. Μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα θα καταβαράθρωνε πιθανότατα την τουρκική λίρα. Η Ελλάδα μόλις αναδύθηκε από μια σοβαρή οικονομική κρίση. Και η κρίση του κορωνοϊού έπληξε σκληρά τον βασικότερο τομέα της, τον τουρισμό».

Πηγή: Deutsche Welle

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…