Newsroom

Newsroom

Ταξιδεύοντας με το ζώο σας με ΚΤΕΛ και τρένο – Τι θα πληρώσετε

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε

chocolate labrador 5402611 1920

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων και γατών έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορα προσκόμματα όταν θέλουν να ταξιδέψουν με το ζώο τους με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με τρένο. Ακόμα και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και την έκδοση όλων των διευκρινιστικών εγκυκλίων, δεν αποκλείεται ένας κηδεμόνας να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Έτσι, όπως εξηγεί το zoon.gr καλό είναι να ξέρετε τι προβλέπεται ακριβώς για ταξίδι με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με τρένο.

Σκύλος και γάτα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ

Τόσο τα μικρά κατοικίδια, όσο και τα ζώα συνοδείας αναπήρων μεταφέρονται υποχρεωτικά μέσα στο λεωφορείο στο χώρο των επιβατών, συνοδεία, βέβαια, των ιδιοκτητών τους. Η εγκύκλιος προσδιορίζει ότι μικρά κατοικίδια είναι τα έως 10 κιλά και τα καλάθια μεταφοράς πρέπει να έχουν διαστάσεις 50x40x35εκ.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

Τα ΚΤΕΛ υποχρεούνται να έχουν αναρτηµένα τα συγκεκριµένα δροµολόγια στα οποία θα επιτρέπεται η μεταφορά δυο ζώων σε κάθε λεωφορείο. Τα δρομολόγια πρέπει να αποτελούν, τουλάχιστον, το 30% των δρομολογίων κάθε γραμμής, δηλαδή, το λιγότερο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα. Εννοείται ότι απαγορεύεται η μεταφορά ασυνόδευτων ζώων.

Ταξίδι με τρένο και λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τα κατοικίδια πρέπει να έχουν ηλεκτρονική σήμανση εάν πρόκειται για σκύλο, ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας και εννοείται να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους.
Τα μεταφερόμενα ζώα συντροφιάς είναι τοποθετημένα σε κλουβί ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, με εξαίρεση τους σκύλους βοήθειας τυφλών, οι οποίοι δεν τοποθετούνται σε κλουβί και μεταφέρονται με λουρί και χωρίς φίμωτρο.

Στα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών, παρά μόνο στους σκύλους βοήθειας τυφλών.

Μικρόσωμα ζώα, σκύλοι – βοηθοί

Τα μικρόσωμα κατοικίδια έως 10 κιλά μπορούν να ταξιδέψουν με όλες τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εφόσον είναι σε κλουβί με μέγιστες διαστάσεις 50 Χ 40 Χ 70 εκ. και τοποθετούνται είτε στα γόνατα του συνοδού τους, είτε στους χώρους των αμαξοστοιχιών που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν ενοχλεί τους συνεπιβάτες.

Σε αντίθετη περίπτωση ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας μεριμνά για την τοποθέτηση του κλουβιού στο χώρο φύλαξης αποσκευών, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβάτη συνοδού του κατοικιδίου.

Στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορούν να ταξιδέψουν εάν μεταφέρονται σε κλουβί ή άλλη κατάλληλη συσκευασία μέγιστων διαστάσεων 50 Χ 40 Χ 35 εκ. και σε συγκεκριμένες θέσεις. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μικρόσωμων κατοικιδίων ανέρχεται πλέον σε τρία ανά λεωφορείο.

Μεσαία και μεγαλόσωμα κατοικίδια

Τα μεσαίουμεγέθους κατοικίδια μεταφέρονται στις αμαξοστοιχίες σε επιλεγμένα δρομολόγια εφόσον είναι τοποθετημένα υποχρεωτικά σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς με μέγιστες διαστάσεις 50 Χ 40 Χ 70 εκ., στο τελευταίο βαγόνι και μόνον υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν ενοχλεί τους συνεπιβάτες.

Τα μεγαλόσωμα κατοικίδια, μεταφέρονται στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων στο σύνολο του Δικτύου σε κλουβί διαστάσεων 118 Χ 76 Χ 88 εκ., με τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που διαθέτουν όχημα σκευοφόρου και είναι δυνατή η πρόσβαση στον ιδιοκτήτη παρουσία του Προϊσταμένου αμαξοστοιχίας.

Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μεγαλόσωμων/μεσαίων κατοικίδιων είναι 2 ανά αμαξοστοιχία.

Πότε πληρώνετε για το ταξίδι του σκύλου

Για τη μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων δεν εισπράττεται κόμιστρο και δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς, εκτός εάν ζητείται για τα μικρά κατοικίδια, εντός κλουβιού μεταφοράς, ιδιαίτερη θέση. Εισπράττεται στην περίπτωση αυτή κόμιστρο 50% της πλήρους τιμής Β’ θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη – συνοδού.

Για τη μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων άνω των 10 κιλών εισπράττεται κόμιστρο 50% της πλήρους τιμής Β’ θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη – συνοδού και εκδίδεται ο αντίστοιχος τίτλος μεταφοράς.

Για τους σκύλους βοηθείας ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι, δεν εισπράττεται κόμιστρο.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…