Ταραντίλης: Κάθε Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Στόχος η ανοσία μέσα στο καλοκαίρι

Την ερχόμενη Παρασκευή - και κάθε Παρασκευή - θα ενημερώνονται οι πολίτες για την πορεία του lockdown και των κυβερνητικών μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον κυβερνητικό στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι ώστε να έχουμε ανοσία.

kyvernitikos ekprosopos Medium 1

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε γνωστό ότι στο εξής η πορεία των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού θα επανακαθορίζεται κάθε Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει και θα δίνει το «πόρισμά» της στην κυβέρνηση, για τις αποφάσεις της οποίας θα ενημερώνονται οι πολίτες το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Πανδημία και εμβολιασμοί

Αναφορικά με την πανδημία, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας, με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης “Ελευθερία”». Όπως σημείωσε, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια μείωση των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς και ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί αν είναι γραμμικές.

Για τους εμβολιασμούς και τις διαδικασίες για κλείσιμο ραντεβού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα -στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει αμέσως μετά για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις:

Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Σημείωσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%. Στόχος, είπε είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού ώστε να έχουμε ανοσία.

Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών».

Άνοιγμα σχολείων

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα σχολεία, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε: «όπως γνωρίζετε, ξεκίνησε από σήμερα το πρωί -ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ. Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα μέτρα για τα κυλικεία, τα εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα. Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως ο ορισμός διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, καθώς και η χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν».

Eπέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και αγορά «Rafale»

Ανέφερε ακόμη ότι κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς στα 12 ναυτικά μίλια και σημείωσε ότι προβλέπει πως η «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Επιπλέον κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale». Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό