Τάπες, ευτράπελα και παραλειπόμενα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης για τη Δικαιοσύνη και τη Διαπλοκή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην απαντά επί της ουσίας σε τίποτα απ’ όσα κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά να εμφανίζει δική του -άσχετη με το θέμα για το οποίο πραγματοποιήθηκε η συζήτηση- ατζέντα.

56fba8c31dc524286c8b45f7

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα επιχειρώντας να απαντήσει στα συνεχή ερωτήματα της κυβέρνησης αναφορικά με τις ενδεχόμενες σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το κύκλωμα των φερόμενων ως εκβιαστών δημοσιογράφων, έκανε λόγο για ανανέωση σύμβασης της ΕΡΤ με την εταιρία του κατηγορούμενου για την υπόθεση Τάκη Μαυρίκου τον Απρίλιο του 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης, δίχως να το αντιληφθεί έστρεψε τα βέλη του σε ανθρώπους της προηγούμενης συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, αφού την περίοδο εκείνη, δεν είχε αλλάξει ακόμη το Διοικητικό Συμβουλίου ούτε όμως και η ονομασία της τότε ΝΕΡΙΤ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης ήταν ο διορισμένος από τον Αντώνη Σαμαρά, Πέτρος Μάης.

Τη γκάφα Μητσοτάκη ήρθε να «επικυρώσει» λίγο αργότερο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος ερωτηθείς σχετικά σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια απάντησε ότι την εποχή εκείνη ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας προφανώς ότι είχε και την ευθύνη για τη σύναψη της συμφωνίας με την εταιρία του Μαυρίκου.

Διαβάστε σχετικά: Ο Κουμουτσάκος «κάλυψε» τη γκάφα Μητσοτάκη με… χειρότερη 

Αποκαλύψεις για παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει καταθέτοντας στα πρακτικά ΦΕΚ, σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μέσω των οποίων γινόταν ξεκάθαρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για 13 παρεμβάσεις ως επί το πλείστον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε μία προς μία. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρωθυπουργός: 

1. Με τον νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.

2. Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.

3. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη συνέχεια, στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.

4. Με τον νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.

5. Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.

6. Με τον νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το PSI.

7. Με τον νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.

8. Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

9. Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού

10. Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χ. Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δικαστούν με πιο ευνοϊκό νόμο, ο οποίος καταργήθηκε σε λίγες ημέρες.

11. Υπήρξε παρέμβαση με τον νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78, στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία πρόεδροι, μέλη Δ.Σ. και στελέχη τραπεζών για σύναψη δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.

12. Με νυχτερινή τροπολογία νομιμοποιήθηκαν τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.

13. Υπήρξε έλεγχος στη διαδικασία εκλογής προέδρων των Πρωτοδικείων.

Διαβάστε σχετικά: Δεκατρείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με ΦΕΚ κατέθεσε ο Τσίπρας

Συκοφαντία με φόντο τους «εκβιαστές»

Το θερμόμετρο πάντως ανέβηκε ακόμη περισσότερο, όταν κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για σχέσεις του πρωθυπουργού με έναν από τους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση των εκβιασμών. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θυμάμαι το όνομα, αλλά θυμάμαι ότι ήταν δικός σας στενός συνεργάτης, δεν είδα όμως να διαρρέουν δικές του συνομιλίες» προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλέσει τις ανακρίβειες.

«Δεν ανακαλώ απολύτως τίποτα, καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας, καθίστε κάτω τώρα» ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «συκοφαντίες» τονίζοντας χαρακτηριστικά: «ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που κατέθεσε για τις σχέσεις της ΝΔ με τους εκβιαστές, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί τον πρωθυπουργό ότι έχει σχέση με έναν από τους εκβιαστές και ότι είναι συνεργάτης με έναν εκ των εκβιαστών. Αν δεν ανακαλέσει, θα είναι ένας κοινός συκοφάντης».


Βωμολοχίες Βενιζέλου και «άδειασμα» από Φώφη

Τεταμένο πάντως υπήρξε το κλίμα και μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ερχόμενος προφανώς σε δύσκολη θέση από τα πυρά που εξαπέλυε εναντίον του ο Πάνος Καμμένος, αναφορικά με χειρισμούς του που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο αλλά και επειδή πιθανότατα αδυνατούσε να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ σχετικά με σχέσεις συγγενικού του προσώπου με τη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο κ. Βενιζέλος βγήκε εκτός εαυτού. Σε μια κρίση αμετροέπειας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε τον κ. Καμμένο «αλήτη» και «αλητάμπουρα» φωνάζοντάς του ότι «θα ζητήσει συγγνώμη στα τέσσερα».

Διαβάστε σχετικά: Χυδαίος Βενιζέλος, αποκάλεσε «αλητάμπουρα» τον Π. Καμμένο

Διαβάστε σχετικά: Φουλ επίθεση Καμμένου σε Βενιζέλο-Μητσοτάκη 


Νωρίτερα, κατά τη δική της πρωτολογία, η Φώφη Γεννηματά είχε φροντίσει να «αδειάσει» τον προκάτοχό της στο ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις τελευταίες τοποθετήσεις Βενιζέλου αναφορικά με τον Ανδρέα Βγενόπουλο στον οποίο, παρά τις καταγγελίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των Δημήτρη Τσιρώνη και Νίκου Σηφουνάκη- παρείχε απόλυτη στήριξη. Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο αναφερόμενη στις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Βγενόπουλος για «πράγματι αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες» και πρόσθεσε ότι «η σχετική δικαστική έρευνα ξεκίνησε και βασίστηκε στο δικό μας πόρισμα -της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ- της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου».

Διαβάστε σχετικά: Άδειασε Βενιζέλο η Γεννηματά μπροστά σε όλο το Κοινοβούλιο

Εξεταστική για δάνεια και Επιτροπή για Siemens

Ο πρωθυπουργός πάντως, πέρα από τις βαρύτατες καταγγελίες κατά της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με νομοθετικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, εξήγγειλε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις δανειακές συμβάσεις που αφορούν κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση «εκτός από τη χώρα, χρεοκοπήσατε και τα κόμματά σας. Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέη 210 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 197 εκατομμύρια αφορούν δάνεια που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν». «Δεσμεύομαι ότι η υπόθεση με τα δάνεια των κομμάτων δεν θα κλείσει σε μια νύχτα επειδή περάσετε μια τροπολογία που αθωώνει εκείνους που σας τα έδωσαν. Θα αναζητηθούν ευθύνες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε σχετικά: «Βόμβα» Τσίπρα: Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία θα διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση με τη Siemens. «Κλείνω με το σκάνδαλο των σκανδάλων. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο της Siemens και τον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό» τόνισε για να προσθέσει ότι «η πρώτη συγκυβέρνηση επιχείρησε να περάσει τον συμβιβασμό από τη Βουλή και υποχώρησαν. Όμως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είχε τέτοιες αναστολές. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και η ίδια η εταιρία. Το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρία ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ όταν η Εξεταστική Επιτροπή υπολόγισε τη ζημιά στα 2 δισ. Ευρώ». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να συμμετάσχει στην Επιτροπή αφήνοντας αιχμές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι σχέσεις του με πρόσωπα «μπορεί να φανούν χρήσιμες».

Διαβάστε σχετικά: Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens ανακοίνωσε ο Τσίπρας


Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…