ΓΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤAΚΗΣ

Το τανκ του μεγάλου συνασπισμού

«Απαίτηση των Βρυξελών: Μεγάλος συνασπισμός για να πάρετε το χρέος».

042ff meimarakis tsipras kriti 1

«Απαίτηση των Βρυξελών: Μεγάλος συνασπισμός για να πάρετε το χρέος».

Αυτός ήταν ο κύριος τίτλος των ΝΕΩΝ της Τρίτης και στις μέσα σελίδες, το ρεπορτάζ παρέθετε τα εξής: «Πηγή των Βρυξελλών ανέφερε πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα. ‘Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα’». Αν αληθεύει το ρεπορτάζ, οι δανειστές παρεμβαίνουν ωμά στην εκλογική διαδικασία, για να εκβιάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Αν δεν αληθεύει το ρεπορτάζ, ή τέλος πάντων, αν δίνεται υπερβολική σημασία στα λόγια μιας «πηγής της Κομισιόν», τότε η εγχώρια διαπλοκή παρεμβαίνει ωμά στην εκλογική διαδικασία, για να εκβιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Εν πάση περιπτώσει, ο εκβιασμός είναι δεδομένος. Λυτοί δεμένοι έχουν πέσει πάνω στο μεγάλο συνασπισμό, που έχει γίνει πλέον η βασική επιδίωξη των εκλογών. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος, σημασία έχει να κυβερνήσουν όλοι μαζί, για να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει. Πρόκειται για έμμεση πλην σαφέστατη επαναφορά των διλημμάτων του φόβου που είχαν κυριαρχήσει στις εκλογές του Ιανουαρίου, μόνο που τώρα λείπει το γκροτέσκ στοιχείο, λείπουν, επί παραδείγματι, οι προειδοποιήσεις της  Σοφίας Βούλτεψη  για την έλλειψη χάρτου υγείας.

Το δίλημμα του μεγάλου συνασπισμού στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι συστημικοί, που έχουν καβαλήσει τον Μεϊμαράκη και καλπάζουν προς τη δόξα. Αν πει όχι ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο συνασπισμό, χάνει ψήφους  από τους κεντρώους που φοβούνται την ακυβερνησία, αν πει ναι, χάνει ψήφους από τους αριστερούς, που θα πουν, «κοίτα να δεις όλοι ίδιοι είναι». Win, win, που θα ‘λεγε κι ο ΓΑΠ. Παρόλα αυτά,  η αριστερή παρένθεση και η αποδυνάμωση τους Τσίπρα είναι αυτή την εποχή δευτερεύων στόχος του συστήματος, που θεωρεί ότι έχει βρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τις εκκρεμότητες της μεταπολίτευσης.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία τους, εν μέσω μνημονίων, capital control, ανησυχίας, σύγχυσης, διασπάσεων. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με τη διάκριση Αριστεράς- Δεξιάς, με τις διεκδικήσεις, με τις ιδεολογίες. Όλα πολτός, όλα ίσιωμα. Ούτε φτωχοί ούτε πλούσιοι, ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί ούτε συντηρητικοί, ούτε ρατσιστές ούτε αντιρατσιστές, ούτε θρησκευόμενοι ούτε άθεοι.  Αυτό είναι ο μεγάλος συνασπισμός που ονειρεύονται και επιδιώκουν. Είναι ο  βράχος που κυλάει από το βουνό και ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του, είναι το γερμανικό τανκ από το μυθιστόρημα του Κούρτσιο  Μαλαπάρτε που περνάει πάνω από τον στρατιώτη, τον λειώνει και αφήνει στο έδαφος  μόνο το δέρμα του. Ούτε μυς, ούτε κόκκαλα, ούτε μυαλό, ούτε καρδιά. 

Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Εφημ. ΑΥΓΗ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ