Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και πλαίσιο για αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια στην ατζέντα του υπ. Εργασίας

Ένα ταμείο όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και νέος νόμος που θα "καλύπτει", μεταξύ άλλων, τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης εγκαταλελειμμένων εργοστασίων, παρουσίασε η Ράνια Αντωνοπούλου από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται. Εξάλλου η κοινωνική οικονομία είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της οικονομίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένονταν τέτοιες πρωτοβουλίες.

antonopoulou 23

Ένα ταμείο όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και νέος νόμος που θα “καλύπτει”, μεταξύ άλλων, τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης εγκαταλελειμμένων εργοστασίων, παρουσίασε η Ράνια Αντωνοπούλου από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται. Εξάλλου η κοινωνική οικονομία είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της οικονομίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένονταν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, είπε πως ως το Μάρτιο θα έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, η κα. Αντωνοπούλου είπε πως στόχος είναι το νέο ταμείο να ενσωματώσει επίσης όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

“Επιτέλους ιδρύουμε -δεν ιδρύουμε απλά, παίρνει σάρκα και οστά- το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Εκεί θα εισρεύσουν πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αυτό θα είναι η πρώτη βάση, αλλά ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, δηλαδή με τον κ.Σταθάκη και τον κ.Χαρίτση”, σημείωσε η υπουργός, για να προσθέσει:

“Στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο, όταν θα έχει ξεκινήσει τη διαβούλευση για το ολοκληρωμένο σχέδιο τροπολογίας [σ.σ. σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας] να είμαστε έτοιμοι και για το Ταμείο”.  

«Επρεπε να γίνει αλλαγή του νόμου»

Η κα. Αντωνοπούλου υπογράμμισε πως για την κοινωνική οικονομία είναι αναγκαίο να γίνει νέος νόμος, καθώς ο υπάρχων δε διορθώνεται με τροπολογίες. 

“Όταν ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε νέες τροπολογίες, που διορθώνουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις του νόμου, συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν τόσο πολλές, που έπρεπε να γίνει αλλαγή του νόμου” είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι οι αλλαγές γίνονται κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς του χώρου της Κοινωνικής Οικονομίας και σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Αυτοδιαχείριση και εγκαταλειμμένα εργοστάσια

Ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται από το υπουργείο Εργασίας και στην αξιοποίηση ανενεργού επιχειρηματικού δυναμικού και στον θεσμό της αυτοδιαχείρισης.

Στο πλαίσιο διυπουργικής συνεργασίας, έχει τεθεί στόχος για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου- “ομπρέλας” για τη μεταβίβαση εγκαταστάσεων εγκαταλειμμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων. 

“Όπως γνωρίζουμε υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα εργοστάσια και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η κυβέρνηση συνολικά θα διοχετεύσει την ενέργειά της προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης όλων αυτών των εγκαταλειμμένων επιχειρήσεων. [Αυτό θα γίνεται] όμως, όταν υπάρχει αυτή η συνεργατική δομή, που μπορεί να καταθέσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που έχουν κλείσει. Είμαστε ανοιχτοί να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε κι αυτά τα εγχειρήματα” σημείωσε η Ράνια Αντωνοπούλου.

ΦΩΤΟ: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, eurokinissi

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ