"Τακτοποίηση" μέσω προστίμου για καταπατημένα δάση

Καταπατημένες δασικές εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε γεωργικές από το 1975-2007 θα μπορούν να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο που…

forest thumb large 0

Καταπατημένες δασικές εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε γεωργικές από το 1975-2007 θα μπορούν να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται καταβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο που κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, με το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, προβλέπεται μείωση των εισφορών σε χρήμα κατά 20% για τις εκτάσεις που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως. Επιπλέον, αυτές οι εκτάσεις μπορούν να μεταβιβαστούν αν οι ιδιοκτήτες έχουν εξοφλήσει το 30% της εισφοράς σε χρήμα.

Με το σχέδιο νόμου τίθεται το πλαίσιο και για απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών από δήμους. Και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ποσά για τις απαλλοτριώσεις παρέχεται -τυπικά- η ευχέρεια της μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα. Αυτό όμως θα αρχίσει να εφαρμόζεται μόλις αρχίσει να λειτουργεί η Τράπεζα Γης. Και στην περίπτωση που οι δήμοι δεν τα εκμεταλλευθούν για χρονικό διάστημα από 10 έως 20 χρόνια, τότε αυτά επιστρέφονται και πάλι στους ιδιοκτήτες τους.

Ειδικότερα για τις δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί χωρίς άδεια για γεωργική εκμετάλλευση από το 1975 έως και τις 7 Μαρτίου 2007 (τότε ξεκίνησε η αεροφωτογράφιση του συνόλου της χώρας) προβλέπεται η συνέχιση της εκμετάλλευσης υπό την προϋπόθεση ότι οι κάτοχοί τους τις χρησιμοποιούν μόνο για γεωργικές καλλιέργειες και θα καταβάλουν οικονομικό τίμημα που κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα.Το ποσό μπορεί να πληρωθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις. Το ύψος της δόσης δεν πρέπει είναι μικρότερο από 100 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι για τις εκτάσεις αυτές μεταβιβάζεται η χρήση και όχι η κυριότητα. Και όπως λένε από το ΥΠΕΚΑ, αν χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο πέρα της γεωργίας, τότε περιέχονται στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι για τις εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί πριν από το ’75 -με διοικητική πράξη-υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία με την καταβολή προστίμου (κυμαίνεται και εδώ από 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα) μεταβιβάζεται η κυριότητά τους στους καταπατητές. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο περιορισμός της γεωργικής εκμετάλλευσης.Η εκτίμηση είναι ότι σήμερα το 3 τοις χιλίοις των δασικών εκτάσεων έχει εκχερσωθεί. Από το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν υποβληθεί πολύ υψηλά πρόστιμα, που μαζί με τις προσαυξήσεις δεν μπορούν να πληρωθούν.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…