Τα…άστατα "παιχνίδια" του καιρού

Αντί για “Μάρτης γδάρτης” που λέει και η λαϊκή παροιμία, μας προέκυψε Μάιος με χειμωνιάτικη…αμφίεση, καθώς ζήλεψε τη χάρη του…

kairos 1

Αντί για “Μάρτης γδάρτης” που λέει και η λαϊκή παροιμία, μας προέκυψε Μάιος με χειμωνιάτικη…αμφίεση, καθώς ζήλεψε τη χάρη του Απριλίου, όπου για αρκετές ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις, με κατά τόπους χαλαζόπτωση στα πεδινά και χιονοπτώσεις ανά την ελληνική επικράτεια.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά στα δυτικά και βόρεια, για να επεκταθούν στη συνέχεια στην Ανατολική και Νότια νησιωτική Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Κεντρική, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που επίσης θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Τα…γυρνάει ο καιρός

Άστατο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 10 έως 23 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 14 έως 24 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 10 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 15 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά ισχυροί, στρεφόμενοι από το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο σε βορειοανατολικούς ισχυρούς. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς στρεφόμενοι το μεσημέρι σε βορειοδυτικούς μέτριους.

Ο καιρός ανά περιοχή

Αττική

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού, προβλέπονται στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι με σταδιακή εξασθένηση.

Θεσσαλονίκη

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα πυκνώσουν στα ανατολικά ορεινά και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ θα βρέξει και μέσα στην πόλη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες θα έχει η Μακεδονία και η Θράκη. Το βράδυ στα δυτικά θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Εξασθένηση θα υπάρξει από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ από το μεσημέρι προς το απόγευμα θα υπάρξουν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4, τοπικά 5 Μποφόρ, και βαθμιαία μέχρι το βράδυ δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 

Κρήτη, Κυκλάδες

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές θα έχουν η Κρήτη και οι Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ, που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια 7 τοπικά 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.