Τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας συνεχίζουν να προβληματίζουν την Κομισιόν

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του αρμοδίου Επιτρόπου της για θέματα Οικονομικών, Νομισματικών Υποθέσεων και Φορολογίας, Πιερ Μοσκοβισί, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συστάσεων της Κομισιόν προς τη Γερμανία.

NewsRoom 04/09/2018 | 10:07

Οι συστάσεις αφορούν το υπερβολικό πλεόνασμα της χώρας, αλλά και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «ώστε να πάψει η Γερμανική οικονομία να αποτελεί παράγοντα αστάθειας για ολόκληρη την Ευρωζώνη», όπως υπογραμμίζεται.

Στην απάντησή του ο Π. Μοσκοβισί τονίζει ότι «η πρόσφατη συμφωνία συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες ύψους τουλάχιστον 46 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 0,38 % του ΑΕΠ), οι οποίες περιλαμβάνουν ελάφρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης, χρηματοδότηση των ολοήμερων σχολείων, αύξηση των επιδομάτων τέκνου και των ιδρυμάτων παιδικής μέριμνας, προώθηση της κοινωνικής στέγασης, επιδοτήσεις για τους αγοραστές ιδιόκτητης κατοικίας, δημοτικά επενδυτικά προγράμματα και υψηλότερες αμυντικές δαπάνες», και συμπληρώνει ότι «πρόσφατα εγκρίθηκε μια δέσμη αρωγής και στήριξης για τις οικογένειες».

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμιζε ότι η έκθεση του Μαΐου 2018 της Κομισιόν για τη Γερμανία έκανε λόγο «για μακροοικονομικές ανισορροπίες καθώς και για επιβράδυνση της κατανάλωσης και των επενδύσεων», και ανέφερε «δεσμεύσεις για μέτρα που θα τόνωναν την εσωτερική ζήτηση και τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες όμως παίρνουν διαρκώς αναβολή με αποτέλεσμα να βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης». «Παράδειγμα είναι οι δαπάνες για την εκπαίδευση, οι οποίες παρέμειναν το 2016 κατά 0,5% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κατά 33 δισ. ευρώ πίσω από τους επενδυτικούς στόχους», σημείωνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υπάρχουσες επενδύσεις αφορούν ολοένα και περισσότερο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και λιγότερο τις μικρομεσαίες».

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη,σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν παρακολουθεί «την εφαρμογή των συστάσεων προς τη γερμανική οικονομία και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την αύξηση της ζήτησης (αυξήσεις μισθών, βελτίωση θέσεων εργασίας, μείωση ωρών εργασίας κ.ά.)», ο Π. Μοσκοβισί απαντά ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την εφαρμογή των συστάσεών της ανά χώρα και ότι «θα αξιολογήσει την εφαρμογή τους για το 2018-19 στην έκθεση χώρας του 2019».