Newsroom

Newsroom

Τα ύδατα των ποταμών επισπεύδουν την τήξη στην Αρκτική

Τα θερμότερα ύδατα που ρέουν στον Αρκτικό Ωκεανό από ποτάμια συμβάλλουν σημαντικά στην τήξη των θαλάσσιων πάγων, κάθε καλοκαίρι. Το…

nasa 0

Τα θερμότερα ύδατα που ρέουν στον Αρκτικό Ωκεανό από ποτάμια συμβάλλουν σημαντικά στην τήξη των θαλάσσιων πάγων, κάθε καλοκαίρι. Το φαινόμενο αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή ανεβαίνει, σύμφωνα με ερευνητές της NASA.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα σχετικά θερμά ύδατα στις εκβολές λιώνουν το θαλάσσιο πάγο στις ακτές, αλλά έχουν και ακόμη μία επίπτωση, σοβαρότερη στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή: αυξάνουν την έκταση που καλύπτει η θάλασσα, η οποία είναι σκοτεινότερη από τον πάγο και απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο.

Η ερευνητική ομάδα του Σον Νγκίεμ από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για να μετρήσει την επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων που κατέληξαν από ποταμό του Καναδά στη Θάλασσα Μποφόρ, το καλοκαίρι του 2012.
Παρατήρησε ότι μια απότομη απελευθέρωση θερμών υδάτων ανέβασε με ραγδαίους ρυθμούς την επιφάνεια του ωκεανού επιταχύνοντας την απώλεια θαλάσσιου πάγου.

«Εάν έχεις ένα παγάκι και ρίξεις πάνω του μερικά σταγονίδια νερού, δεν θα το δεις να λιώνει απότομα», λέει η Ντόροθι Χολ, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Αν όμως ρίξεις μια κανάτα ζεστού νερού στο παγάκι, θα αρχίσει να συρρικνώνεται μπροστά στα μάτια σου. Όταν το θερμό νερό των ποταμών καταλήγει απότομα στη θάλασσα, ο πάγος λιώνει γρήγορα.» naftemporiki.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…