Τα θολά σημεία, οι γκρίζες ζώνες και η τραγωδία

Δεν είναι παντελώς ανεξήγητη η τραγωδία με τους 2.406 νεκρούς. Που σημαίνει ότι ίσως δεν ήταν απολύτως αναπόφευκτη.

νοσοκομείο Medium 0

Στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, ηγήτορας είναι η επιστήμη. Η πολιτική οφείλει να είναι βοηθός της· στρατιώτης, όχι στρατάρχης. Οι αντιφάσεις της επιστήμης, προϊόν της σταδιακής αποκάλυψης των μυστηρίων του ιού, είναι πολύ λιγότερο βλαπτικές από τις βλέψεις της πολιτικής και τις δεύτερες σκέψεις της. 

Για να ανταποκριθούν με επιτυχία στο καθήκον τους, οι συνασπισμένοι κλάδοι της ιατρικής πρέπει να διαθέτουν όσο το δυνατόν πληρέστερα και καθαρότερα στοιχεία. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα συλλέγει. Από την αρχή του δράματος όμως, οι ψηφίδες που παραδίδονταν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για να συνθέτει τη συνολική εικόνα, ήταν λιγότερες από τις αναγκαίες.

Επιπλέον, ήταν λιγότερο σαφείς απ’ όσο χρειαζόταν, ώστε να είναι διαυγής και η εικόνα βάσει της οποίας θα γνωμάτευαν οι γιατροί και θα υποδείκνυαν στην κυβέρνηση τα διάφορα πρωτόκολλα. Και τούτο, ανεξάρτητα από τον βαθμό ισχύος των τωρινών γραφομένων για «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ. Πέρασε άλλωστε ένα τρίμηνο από τις 24 Αυγούστου, όταν ρεπορτάζ της Τασούλας Επτακοίλη στην «Κ» πληροφορούσε για τα εξής απαράδεκτα και κινδυνώδη: «Συχνά η επιτροπή δεν είχε στα χέρια της επικαιροποιημένα δεδομένα για τα κρούσματα και την κατανομή τους ανά την επικράτεια. Τους ζητούσαν, δηλαδή, να προτείνουν λύσεις χωρίς να έχουν σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Γνωμοδότηση στα τυφλά… Προέκυψαν όμως και ζητήματα επιστημονικής φύσεως, όπως η κακή, μερικές φορές, ποιότητα των στοιχείων που τους παρείχε ο ΕΟΔΥ». 

Σαν βραχίονας της πολιτείας, και μάλιστα μιας επιτελικά διοικούμενης πολιτείας, ο ΕΟΔΥ δεν αυτοσχεδίαζε. Εντολές υλοποιούσε. «Τεστ, περισσότερα τεστ» ζητούσαν οι ειδικοί και ο ΠΟΥ. Δεν εισακούονταν. «Τυχαία και όχι στοχευμένα τεστ» επέμεναν. Ξανά στο κενό η έκκλησή τους, για να συναντήσει εκεί τις εκκλήσεις τους για μικρές σχολικές τάξεις, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και έλεγχο των γηροκομείων. Ετσι, όμως, πλήθυναν τα θολά σημεία της εικόνας, στα οποία πρέπει να προστεθούν «οι “γκρίζες ζώνες” των rapid tests» (τίτλος ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στην ηλεκτρονική «Κ», 23.11.2020). «Ευρωπαϊκές πηγές», τόνιζε ο συντάκτης, «σημείωναν μιλώντας στην “Κ” ότι αυτά τα τεστ χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον με λανθασμένο τρόπο σε μαζικές δειγματοληπτικές εξετάσεις, όπως συνέβη σε πλατείες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας». Δεν είναι λοιπόν παντελώς ανεξήγητη η τραγωδία με τους 2.406 νεκρούς. Που σημαίνει ότι ίσως δεν ήταν απολύτως αναπόφευκτη.

Πηγή: Η Καθημερινή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…