Newsroom

Newsroom

Τα συμπεράσματα από την τριήμερη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Με την αναφορά «να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις εργασίες της τριήμερης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες είχε ανοίξει την Παρασκευή ζητώντας νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές έστω και με μία ψήφο για να ανοίξει ο δρόμος με τη βοήθεια της Απλής Αναλογικής για μια προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα η οποία θα ανατρέψει τις αλλαγές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για παράδειγμα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

5335754 0

Με την αναφορά «να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις εργασίες της τριήμερης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες είχε ανοίξει την Παρασκευή ζητώντας νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές έστω και με μία ψήφο για να ανοίξει ο δρόμος με τη βοήθεια της Απλής Αναλογικής για μια προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα η οποία θα ανατρέψει τις αλλαγές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για παράδειγμα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Με τις αναφορές αυτές ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε το κόμμα του απέναντι στο κυβερνών κόμμα και την πρότασή του απέναντι στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δύο τους θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη διεκδικεί τη νίκη για να πάει τη χώρα σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον δικό της εκλογικό νόμο και να διεκδικήσει εκεί την αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα διεκδικεί τη νίκη για να αναζητήσει τον τρόπο (και τα όρια) να προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση όπως για παράδειγμα στην Ισπανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι κάτω από το περίφημο 800/35 μπορεί να στοιχηθεί μια προοδευτική πλειοψηφία. Ειδικά τώρα που θα έχει αφήσει πίσω της τη φόρτιση της χρεοκοπίας αλλά όχι τα μνηνονιακά βαρίδια. Και σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να ενταχθεί και το αίτημα της μειοψηφίας στο κόμμα του, όπως αυτό εκφράστηκε σήμερα από τους κ.κ. Φίλη και Τσακαλώτο, να ξαναδούμε αν μας δεσμεύουν κάποιες μνημονιακές αποφάσεις όπως για παράδειγμα για τη Fraport ή το «Ελληνικό».

Η πρόταση είναι προφανές ότι κλείνει το μάτι στο ΚΙΝΑΛ αλλά εδώ εδράζεται και το όποιο μειονέκτημά της: η κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει με άγραφο βιβλίο ή καλύτερα με δύο εκ διαμέτρου εκδοχές που περιμένουν στο πιεστήριο ποια θα φτάσει στα βιβλιοπωλεία. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε να χάσει από το να επιμένει στην πρότασή του. Ακόμη κι αν το ΚΙΝΑΛ επιλέξει άλλον εκδότη ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ως ο μοναδικός εκφραστής του προοδευτικού πόλου. Είναι μια κατάσταση «win win». Συνεπώς μπορεί να προτείνει, να επιμένει και να περιμένει.

Στα ψηλά δωμάτια της Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ο χρόνος κυλάει υπέρ τους (κι εδώ μένει να δούμε αν η πανδημία θα επιτρέψει στον Κ. Μητσοτάκη να προλάβει το αναπόφευκτο). Όσο ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώνει το αφήγημά του τόσο το αίτημα για μια πιο «σκληρή« αντιπολίτευση θα κερδίζει έδαφος και όσοι μπερδεύουν το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» με βασικούς πυλώνες του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου θα χάνουν τα όποια ερείσματά τους στο κομματικό ακροατήριο.

Το τοπίο είναι ήδη φιλοτεχνημένο: Η μεγάλη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και εκφράζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα οποία ήδη έχουν καταγράψει μεγάλες νίκες και έχουν εξαναγκάσει τον «αντίπαλο» σε υπαναχώρηση. Το έχουν κάνει μάλιστα έξω από τα κομματικά τοίχοι αλλά στην καρδιά του πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταλάβει και έδωσε μάλιστα και την είδηση της ημέρας λέγοντας ότι «υπάρχει θέμα Δημοκρατίας που πρέπει να τακτοποιήσουμε»! Ο πρωθυπουργός μοιάζει να γνωρίζει αυτό που αγνοούν κάποιοι στην Κουμουνδούρου: ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατάφεραν να κάνουν αυτό που θέλει αλλά δεν μπορεί μέχρι σήμερα να κάνει ο ΣΥΡΖΑ: να φέρνουν σε επαφή ανθρώπους που «πιστεύουν τα ίδια πράγματα], είπε ο πρωθυπουργός γιατί δεν μπορούσε να πει τους ανθρώπους που δεν ψήφισαν τη ΝΔ και που δεν θέλουν την πολιτική της.

Στο διά ταύτα της τριήμερης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και είναι κατάκτηση η εκτεταμένη χρήση από το κόμμα των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτό θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο πρόγραμμα – Μάθαμε από τα λάθη μας και ξέρουμε πώς να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας – Ο Μητσοτάκης διχάζει και επενδύει σε κοινωνικό εμφύλιο για να κρύψει την αποτυχία του – Εμείς είμαστε εδώ όχι για να διχάσουμε αλλά να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, αγρότες, ανθρώπους πολιτισμού – Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φορέας κοινωνικής ενότητας, δεν μας αφορά η λογική του μίσους και του σαμποτάζ – Εν μέσω πανδημίας είπε ότι θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία – Αν κάποιος έκανε υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης με την ανικανότητά του να διαχειριστεί την πανδημία – Ψηφιακό και προγραμματικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την Συνδιάσκεψη – Ασυγχώρητη η στάση της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, να μην στηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Προϋπόθεση για προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής είναι η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Βασικά σημεία αναλυτικά

Πρόγραμμα – εφόδιο για το κόμμα την επόμενη μέρα
Ο εργαζόμενος γνωρίζει ότι θέλουμε κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιστροφή του 8ωρου
Οι υγειονομικοί γνωρίζουν ότι θέλουμε να αναμορφώσουμε ένα Νέο ΕΣΥ
Ο μικρομεσαίος, αυταπασχολούμενος, αγρότης, ξέρει ότι θέλουμε να στηρίξουμε και να μείνουν οι επιχειρήσεις τους ανοιχτές.

Μάθαμε από τα λάθη μας και πλέον ξέρουμε πώς να υλοποιήσουμε τα θέλω μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει πρέπει να κερδίσει το κέντρο. Όχι με πολιτικές του μέσου όρου και κεντρώες ή δεξιόστροφες πολιτικές, αλλά με σαφές αριστερό πρόγραμμα.
Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο. Όχι με συνθήματα αλλά με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο πρόγραμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε και λάθη. Έχουμε κάνει μεγάλη αυτοκριτική. Μην ξεχνάμε όμως ποια χώρα παραλάβαμε και πού την οδηγήσαμε. Χρεοκοπημένη αλλά τη βγάλαμε από την Επιτροπεία, που δεν το κατάφεραν δύο κυβερνήσεις. Ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος. Αφήσαμε γεμάτα δημόσια ταμεία. Επαναφέραμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, δώσαμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους, αναμορφώσαμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσλάβαμε καθηγητές, όχι αστυνομικούς.

Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε κυβέρνηση στη χώρα που να είχε πιο ευνοϊκές συνθήκες για να ανατάξει την οικονομία. Δεν υπάρχει Σύμφωνο Σταθερότητας, έχει πρόσβαση σε αγορές.

Ασυγχώρητη η στάση της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, να μην στηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Δύο χρόνια η ΝΔ έταζε καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και ασφάλεια. Τι έκανε;
Απλήρωτες υπερωρίες, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση 8ωρου και εργασιακή κόλαση.
Έταζε λιγότερους φόρους, τι έκανε; Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών ( ακρίβεια – αντικειμενικές αξίες ακινήτων- μείωση μισθών)
Έταξε ασφάλεια, τι έκανε; Η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο δράσης μαφιόζων. Ξύλο στους διαδηλωτές, στις πλατείες και τους νέους ανθρώπους αλλά ανεξέλεγκτο το έγκλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα περιοριστικά μέτρα και τον εμβολιασμό. Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση δεν θα το έκανε αυτό. Έχει το θράσος σήμερα να μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ από την αντιπολίτευση. Ο ίδιος κάνει σαμποτάζ με την ανικανότητά του να διαχειριστεί την πανδημία.
Προσπαθεί να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Όταν διαβλέπουν το τέλος οι αντιδραστικές δυνάμεις, καταφεύγουν στο διχασμό και την όξυνση.

Ακόμα και σήμερα απεργάζεται την ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων. Βρήκε να μας πει εν μέσω πανδημίας ότι θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία. Εκεί που κατέφυγαν πλούσιοι και φτωχοί για την υγεία τους.

Σχεδιάζει να θέσει σε διακινδύνευση το ασφαλιστικό σύστημα με το σχέδιο Πινοσέτ

Είμαστε εδώ για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε. Να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, αγρότες, ανθρώπους πολιτισμού.
Δεν μας αφορά η λογική του μίσους και τους σαμποτάζ.
Φορέας της κοινωνικής ενότητας είναι το κόμμα μας

Το πρόγραμμα πρέπει να το θέσουμε σε διαβούλευση και έγκριση στις οργανώσεις μελών. Και να βγούμε μπροστά στην κοινωνία.

Έχουμε σχέδιο για την επιστροφή της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να ηττηθεί γιατί γυρνάει τη χώρα πίσω.

Να τοποθετηθούν όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για το πρόγραμμά μας.

Προϋπόθεση για προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής είναι η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη δευτερολογία του με την οποία ολοκληρώνονται οι εργασίες. «Πετύχαμε ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα στις εσωτερικές μας διαδικασίες, αλλά και ένα σημαντικό προγραμματικό άλμα που θα αποτελέσει πολύ σημαντικό εφόδιο για το κόμμα την επόμενη μέρα», είπε, τονίζοντας ότι «τώρα ξέρουμε τι θέλουμε αλλά ξέρει και η ελληνική κοινωνία τι θέλουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ειδικότερα ότι ο εργαζόμενος ξέρει ότι «δεν θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες».

Οι πολίτες που αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή με την πανδημία αλλά και οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, τόνισε, «ξέρουν ότι θέλουμε να νικήσουμε τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ, για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στη πρωτοβάθμια, με καλύτερους μισθούς και κίνητρα για τους νέους γιατρούς».

«Ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «ότι θέλουμε να νικήσουμε την κυβέρνηση της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν. Να μείνουν οι επιχειρήσεις τους ζωντανές και να στηριχτούν». «Ξέρουν οι νέοι και οι νέες», συνέχισε, «ότι θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους». «Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο».

Σημείωσε ότι αυτό χρειάζεται να είναι το καθήκον μας το επόμενο διάστημα: να πείσουμε ότι όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε και «πώς»: «Με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμό πρόγραμμα και σχέδιο».

Πηγή: documentonews.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…