Newsroom

Newsroom

Τα σουηδικά κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ δεν είναι τελικά… σουηδικά

Η σουηδική κυβέρνηση φαίνεται να έδωσε ένα τέλος στο «ψέμα» μέσα στο οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές Σουηδών

5aec41e61dc524350c8b45a4

Σύμφωνα με tweet του τουρκικού ειδησεογραφικού μέσου TRT World, αποκαλύφθηκε ότι «τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια που παίρνεις στο ΙΚΕΑ είναι, στην πραγματικότητα, τουρκικά, όπως παραδέχθηκε η σουηδική κυβέρνηση».

Μια τέτοια είδηση δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει χαμό στο διαδίκτυο, με το λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού της χώρας (Sweden.se), να δέχεται τα σχόλια των χρηστών που έλεγαν χαρακτηριστικά «όλη μου η ζωή ήταν ένα ψέμα», με το εν λόγω post να γίνεται RT 79.000 φορές.

Η Σουηδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τους Τούρκους, «αποκαλύπτοντας» πως ο Βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ είχε ταξιδέψει στην Τουρκία, στις αρχές του 18ου αιώνα και στην επιστροφή του στη χώρα του, εμφάνισε την εν λόγω συνταγή που στη συνέχεια έκανε «θραύση» στην Σουηδία. 

Σύμφωνα με την Annie Mattsson, καθηγήτρια στο τμήμα λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, αφότου έχασε μια μάχη-κλειδί ο Κάρολος, εναντίον της Ρωσίας το 1709, κατέφυγε μαζί με όσους άλλους είχαν επιβιώσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα η Μολδαβία και άνηκε τότε στην οθωμανική αυτοκρατορία, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu. Ο Κάρολος, ο οποίος κάθισε στο βασιλικό θρόνο το 1697, σε ηλικία 15 χρόνων πέρασε τα έξι επόμενα χρόνια ως εξόριστος στην Τουρκία. Όταν επέστρεψε στη Σουηδία, το 1714, είχε μαζί του τη συνταγή του köfte, που μετονομάστηκε σε köttbullar. 

Aξίζει να σημειωθεί πως όλα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Συντονισμού, Serdar Çam παραπονέθηκε πως τα ΙΚΕΑ δεν θα έπρεπε να το προωθούν το προϊόν με τις εκατομμύρια πωλήσεις ως σουηδικό…

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…