Τα σοβιετικά χριστούγεννα του Τζίγκα Βερτόφ (video)

Το 1924 ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Τζίγκα Βερτόφ δημιούργησε την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Σοβιετικής Ένωσης.

NewsRoom 24/12/2020 | 15:32

Στα «Σοβιετικά παιχνίδια» ο Βερτόφ παρουσιάζει τα Χριστούγεννα απαλλαγμένα από κάθε έννοια καπιταλιστικής καταπίεσης. Η ταινία απεικονίζει τους φρικτούς αστούς και την μετάβαση στο σοβιετικό κράτος όπου για να ξεπεραστούν οι παρενέργειες της φιλελεύθερης πολιτικής χρειάζεται μια ισχυρή συνεταιριστική προλεταριακή προσπάθεια.

O εμβληματικός σκηνοθέτης, θεωρητικός και μοντέρ γεννήθηκε στο Białystok, της Πολωνίας, στις 2 Ιανουαρίου 1886 και πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου -1954. Εβραϊκής καταγωγής, το πραγματικό του όνομα ήταν David Abelevich Kaufman. Γιος συγγραφέα, σπούδασε ψυχιατρική στην Πετρούπολη, αλλά στα χρόνια της Επανάστασης έγινε οπερατέρ. Εργάστηκε για την καθιέρωση ενός κινηματογραφικού ύφους κατάλληλου για προπαγανδιστικές ταινίες (εναέρια πλάνα, ρυθμικό μοντάζ, επιταχύνσεις και επαναλήψεις κλπ.), ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούσε κρυμμένες κάμερες προκειμένου να αιχμαλωτίσει όπως έλεγε «το απροσδόκητο της ζωής».

Το 1921 ίδρυσε την ομάδα των «Κίνοκς» και έγινε διευθυντής της περιοδικής κινηματογραφικής επιθεώρησης «Kino Pravda» (Κινηματογράφος-Αλήθεια). Στις σελίδες της με ύφος άλλοτε προφητικό κι άλλοτε φουτουριστικό παρουσίασε το ιστορικό μανιφέστο του «Κινογκλάζ» (Κινηματογράφος-Μάτι), επιδιώκοντας –όπως έλεγε- να «πετάξει από τον κινηματογράφο καθετί που δεν ήταν παρμένο εκ του φυσικού».

Θεωρούσε πως ο κινηματογράφος όφειλε να απαρνηθεί το σενάριο, τον ηθοποιό, τα κουστούμια, το μακιγιάζ, τα στούντιο και να επιδιώξει την άμεση καταγραφή της πραγματικότητας.

Σκηνοθέτησε από το 1925 εφαρμόζοντας στην πράξη τις κινηματογραφικές του θεωρίες, ενώ το πιο γνωστό από τα έργα του Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή είναι η 8η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Sight & Sound του 2012.

Δείτε παρακάτω τα «Σοβιετικά Παιχνίδια».