Τα σκυλιά γαυγίζουν αλλιώτικα

Από την πλήρη ασυδοσία, στους δρακόντειους περιορισμούς – και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση για τους ταξιδιώτες

taxidi 1

Mέσα στην τούρλα των αντιδράσεων από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και την πανελλήνια κατακραυγή για την εφιαλτική πορεία της πανδημίας, η ναυαγισμένη κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα ενάντια στα εισαγόμενα κρούσματα. Το απόγευμα της Τετάρτης (15 Δεκεμβρίου) εκδόθηκε ξαφνικά από το υπουργείο Υγείας το παρακάτω ανακοινωθέν:

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00».

Ξαφνικά; Ναι, ξαφνικά. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση μελετάει τέτοιο μπλόκο. Ας δεχθούμε, όμως, ότι το μέτρο ήταν επιβεβλημένο, αφού το υιοθετούν ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις, μπροστά στον τρόμο της ιδιαίτερα μεταδοτικής Μετάλλαξης Όμικρον.

Η γραμμένη στο πόδι ανακοίνωση αφήνει ένα σωρό ερωτήματα να αιωρούνται:

– Γιατί δεν υπάρχει διαφορετικό πρωτόκολλο ια τους δις και τρις εμβολιασμένους;

– Το μέτρο ισχύει και για τους Έλληνες του εξωτερικού, π.χ. φοιτητές που επιστρέφουν για τις γιορτές;

– Το μέτρο ισχύει και για όσους επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους;

– Τι νόημα έχουν τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού, εφ’ όσον δεν παρέχουν προνόμια;

– Πού θα βρει ο ταξιδιώτης ραντεβού για τεστ, σε χώρες όπου αυτά είναι δυσεύρετα (ιδίως τα δωρεάν);

– Πόσα εργαστήρια μένουν ανοιχτά για ελέγχους π.χ. στις 24-25-26 Δεκεμβρίου ή το διήμερο της Πρωτοχρονιάς;

– Τι θα συμβεί με τις ουκ λίγες χώρες που δεν βγάζουν καν πόρισμα ελέγχου με διαδικασία εξπρές;

– Πώς ζητείται ξαφνικά από ολόκληρες οικογένειες να δώσουν 70-200 ευρώ το άτομο για τεστ, και ίσως άλλα τόσα για την επιστροφή;

– Πώς διασφαλίζεται ότι οι ταξιδιώτες των επόμενων ημερών θα ενημερωθούν έγκαιρα για τις αλλαγές στο πρωτόκολλο;

Το αρχικό δελτίο τύπου, μάλιστα, μιλούσε μόνο για επισκέπτες από τη Δανία και τη Μ.Βρετανία. Μετά από λίγη ώρα, οι Πλεύρηδες το γενίκευσαν, εξαφανίζοντας την πρότερη ανακοίνωση. Επειδή μπορούν. Σάμπως θα τους εγκαλέσουν οι πετσωμένοι;

Επειδή το μπάχαλο ελληνικού τύπου δεν συγκρίνεται με τίποτε, ιδίως στην εποχή του Λουδοβίκου των Χανίων, η επίσημη σελίδα με το πρωτόκολλο των αφίξεων έχει ξεμείνει στο παλαιό πρωτόκολλο. Η τελευταία δημοσίευση έχει ημερομηνία 14 Μαΐου 2021, όπως και οι αντίστοιχες των αεροπορικών εταιριών (Aegean κ.α.). Στον μεσαίωνα που ζούμε, η έννοια χρόνος είναι σχετική.  

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση του μέτρου, δεν το έχει πληροφορηθεί κανένας επίσημα, εκτός αν έχει το βίτσιο να διαβάζει τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ή αν το σερφάρισμα τον έφερε σε κάποια ειδησεογραφική ιστοσελίδα ή κανάλι. Που δεν το εύχομαι σε κανέναν.

Το ασυνάρτητο εκτός πλαισίου μέτρο αποφασίστηκε από μια κυβέρνηση που έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Ο ταξιδιώτης πληρώνει τον λογαριασμό και την ταλαιπωρία, επειδή το γκουβέρνο τα έχει θαλασσώσει ολοκληρωτικά στη διαχείριση της πανδημίας και απειλεί τα παγκόσμια ρεκόρ.

Στην ανάγκη, ας βρει κανέναν ελληνορθόδοξο παπά, να του δώσει λευκό φύλλο πορείας. Τα λόγια των «πνευματικών» έχουν ισχύ νόμου στην Ελλαδάρα του 2021.  

Τετάρτη πρωί δεν ίσχυε το παραμικρό μέτρο για τις αφίξεις στα ελληνικά σύνορα (πέρα από τη φόρμα ανίχνευσης PLF), Τετάρτη μεσημέρι περάσαμε σε δρακόντειο περιορισμό, με εφαρμογή σχεδόν άμεση και με κενό ενημέρωσης.

Ας μη θυμηθούμε και τη μπάτε σκύλοι αλέστε πολιτική της θερινής τουριστικής περιόδου. Τα σκυλιά του χειμώνα γαυγίζουν διαφορετικά.

Το χειρότερο είναι, ότι τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών, των αρνητών και των ψεκασμένων. Όταν έγραψα σχετικό τουίτ, μαζεύτηκαν από κάτω οι αμφισβητίες, σαν μύγες που δεν τις πιάνει ψεκασμός.

«Σας το λέγαμε εμείς, ότι δεν είναι αποτελεσματικά τα εμβόλιά σας», ήταν η συνήθης επωδός. «Σας στέλνουν να κάνετε μπόλι και μετά σας λένε ότι χρειάζεται και τεστ».

Ένας με αποκάλεσε «βλάκα», ένας άλλος «εμβολιόκαβλο». Και τι να τους απαντήσεις; Σάμπως καταλαβαίνουν από ελληνικά; Από το «Μακελειό» ενημερώνονται οι περισσότεροι και από τους «θεματοφύλακες».

Πρωί Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, ο απερίγραπτος πρωθυπουργός κοκορεύτηκε για το νέο μέτρο, διευκρινίζοντας ότι «είναι προσωρινό» και θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι η προθεσμία είναι όντως 72 ώρες και όχι 48 . Στο μιλητό και αυτό, αφού το υπουργείο Υγείας μιλάει ακόμη για 48 στο σάιτ του. Για rapid test δεν είπε κουβέντα. «Δεν αποκλείεται μία μικρή παράταση του μέτρου», πρόσθεσε.

Έτσι κι αλλιώς, ο άνθρωπος αυτός έχει γκρεμίσει με άνεση τον θρύλο του Πέτσα και της Πελώνη. Ποιος του δίνει σημασία; Δεν είναι να πεις ότι ο Έλληνας κρέμεται από τα χείλη του, για να ενημερωθεί.

Πέρυσι τέτοιες μέρες, η κυβερνησάρα μιλούσε για 10ήμερες καραντίνες, προξενώντας πανικό στους φοιτητές και άλλους brain-drainers που είχαν βγάλει εισιτήρια ολιγοήμερης επιστροφής στην Ελλάδα.

Οι πιέσεις την υποχρέωσαν να αλλάξει τακτική μέσα σε μερικές ώρες, χωρίς φυσικά να αποζημιώσει τους αφελείς που την πίστεψαν και άλλαξαν ή ακύρωσαν τα εισιτήριά τους. Πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Μιλάμε για ζεστά ψηφαλάκια, έτσι; Δεν παίζει κανείς με τέτοια πράγματα.

Μη σας πάρω στο λαιμό μου, όμως. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε προς την Ελλάδα κάντε έγκαιρα το τεστάκι σας για να είστε βέβαιοι. Αν προλαβαίνετε. Αν το αντέχει η τσέπη σας. Αν, αν, αν. Ούτε στο ποίημα του Κίπλινγκ, τόσα «αν».

Και αν πέσει και καμιά ψιλή στο «Ελ. Βενιζέλος», από νταβραντισμένο φοιτητή που έκανε το σκατό του παξιμάδι για να βγάλει το αεροπορικό εισιτήριο της παλιννόστησης, δεν βαριέσαι, μέσα στο παιχνίδι είναι και αυτό. Αρκεί να μη τη πληρώσει αθώος, όπως συνηθίζεται στα καθ’ ημάς.

UPDATE: Στην απογευματινή ενημέρωση της Πέμπτης, η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα πρόσθεσε στην εξίσωση τη φράση «…ή rapid test των τελευταίων 24 ωρών». Καμιά φορά μου ‘ρχεται να τους αποκαλέσω παλιάτσους, αλλά φοβάμαι ότι θα παρεξηγηθεί κανένας αληθινός παλιάτσος και θα μου ζητήσει εξηγήσεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων