Newsroom

Newsroom

Τα σχόλια του ιταλικού Τύπου μετά τη δήλωση του πάπα για την Αγία Σοφία

«Ο Φραγκίσκος έσπασε την σιωπή του», τονίζουν οι ιταλικές εφημερίδες

πάπας φραγκίσκος

Οι Ιταλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η σημερινή σύντομη αλλά μεστή νοήματος παρέμβαση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δήλωσε ότι «νιώθει μεγάλο πόνο» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, υπαγορεύεται από τη σαφή βούληση να υπογραμμισθούν μια σειρά σημείων καίριας σημασίας.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, ένα από αυτά, είναι ότι «ξαναμετατρέποντας τη βασιλική αυτή εκκλησία σε τζαμί, πλήττεται ένας συμβολικός χώρος και διακόπτεται ο διάλογος, όχι μόνο ανάμεσα σε Ισλάμ και Χριστιανοσύνη, αλλά και στην Ευρώπη και την Τουρκία».

«Μπορεί τα λόγια του πάπα να μην ήταν πολλά, αλλά, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές συνέπειες», τονίζει η εφημερίδα Il Foglio.

Προσθέτει, δε, πως όταν ο Φραγκίσκος, το 2015, έκανε αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων «η όλη κατάσταση μετατράπηκε σε κόλαση», με την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Βατικανό, ενώ ο νούντσιος της Αγίας Έδρας στην Τουρκία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις».

Παράλληλα, η Il Foglio προσθέτει ότι και το 2018, όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον Φραγκίσκο, ο πάπας δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες του Τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά τις βλέψεις του στην Εγγύς Ανατολή και στην Ιερουσαλήμ.

Η ειδησεογραφική πύλη Fanpage, υπογραμμίζει, από την μεριά της, ότι η σημερινή παρέμβαση του πάπα έγινε εκτός του επίσημου κειμένου που είχε δοθεί στους δημοσιογράφους, ότι η παύση του μετά το τέλος της συγκεκριμένης φράσης δεν ήταν σίγουρα τυχαία, και πως « ο Φραγκίσκος δεν έκρυψε τον θυμό του».

Και η ειδησεογραφική πύλη Open, εκτιμά ότι «ο ποντίφικας θέλησε να πάρει επίσημα θέση επί της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μια παρέμβαση που είναι και η πρώτη εντός του Βατικανού, σε ό,τι αφορά το σημαντικό αυτό θέμα».

Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τέλος, γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση ότι «ο πάπας αποφάσισε να σπάσει, επιτέλους τη σιωπή του, με μια σύντομη παρέμβαση, για την οποία, όμως, υπήρχε μεγάλη προσμονή». Η εφημερίδα δεν παραλείπει να θυμίσει πως, όταν ο Αργεντινός πάπας μετέβη στην Τουρκία, το 2014, θέλησε να απευθύνει έκκληση υπέρ της αλληλεγγύης, μεταξύ όλων των πιστών, καταδικάζοντας τον φανατισμό, τον φονταμενταλισμό, και τους αβάσιμους φόβους».

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…