Τα ψέματα των διακινητών στους πρόσφυγες: "Όλα είναι δωρεάν στην Αθήνα"

Ψάχνοντας απελπισμένοι για μια νέα ζωή, οι μετανάστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη ακούν συχνά ψέματα και φημολογίες.

56f0e7af1dc52474528b4791

Για παράδειγμα, υποσχέσεις ότι κάποιος θα τους συνοδέψει ενώ διασχίζουν κάποιο απαγορευμένο σύνορο ή προσφορές για σταθερή δουλειά που τους στρέφουν σε λάθος κατεύθυνση και επιπλέον θέτουν και τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Η καταπολέμηση τέτοιων ψεμάτων είναι ο στόχος ενός μη κερδοσκοπικού site που έχει αναλάβει να προσφέρει στο έργο της στήριξης των κυμάτων μεταναστών που ταξιδεύουν από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη, αφήνοντας πίσω τους τις εμπόλεμες και φτωχές πατρίδες τους.

Ο ιστότοπος http://newsthatmoves.org στήθηκε από τον διεθνή οργανισμό ανάπτυξης ΜΜΕ Internews για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα αυτή που χρησιμοποιείται από λαθρέμπορους για να ξεγελάσουν μετανάστες που είναι αποπροσανατολισμένοι ή συγχυσμένοι.

Παρότι αρκετές οργανώσεις βοήθειας και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες, ο ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης του Internews είναι να παρακολουθεί και επιβεβαιώνει φημολογίες άμεσα.

Οι αναληθείς φημολογίες συγκεντρώνονται από συζητήσεις με πρόσφυγες, διαδικτυακά ή μέσω κοινωνικών ιστότοπων, και κάθε εβδομάδα – από την αρχή αυτής της χρονιάς – αναρτάται ένα δελτίο το οποίο προσφέρεται στα αγγλικά, τα αραβικά, την περσική γλώσσα Φαρσί και τα ελληνικά.

Κατά καιρούς, τα περιεχόμενα μαγνητοφωνούνται και μεταδίδονται μέσω μεγαφώνων σε καταυλισμούς προσφύγων ή στα λεωφορεία μεταφοράς τους.

Μερικά από τα ψέματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές είναι, «θα σε αφήσω στην Αθήνα και όταν φτάσεις εκεί, θα είναι όλα δωρεάν. Δεν χρειάζεσαι χρήματα», είπε η Άλισον Κάμπελ, εκπρόσωπος του Internews, στο Ρόιτερς χθες. «Τους έχουν πει ακόμα και ότι μπορούν να πάρουν ταξί από την Λέσβο στη Βόρεια Ελλάδα, παρότι η Λέσβος είναι νησί», πρόσθεσε.

Ενώ οι πρόσφυγες βασίζονται συχνά σε συγγενείς που έχουν προηγηθεί στο μακρύ ταξίδι να τους καθοδηγήσουν, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης διαδίδουν λανθασμένες πληροφορίες με ταχύτητα αστραπής, είπε, «και οι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιόν να πιστέψουν».

Με την πολιτική σκηνή να αλλάζει συνέχεια, θα υπάρξει πολλή παραπληροφόρηση για τους μετανάστες, είπε ο Ρ. Ντάνιελ Κέλεμεν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιού Τζέρσεϊ, αναφερόμενος στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η συμφωνία μπορεί να υποχρεώσει τους μετανάστες να καταφύγουν στις δικές τους ερμηνείες για το τί αλλάζει πραγματικά και τί όχι, και «θα δημιουργήσει πολλή φημολογία», παρατήρησε.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…