Τα πρώτα σκάνδαλα της κυβέρνησης Μακρόν - Ζητούν την παραίτηση δύο υπουργών

Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία και έφερε στην επιφάνεια να σφυροκοπήσει την κυβέρνηση, φέρνοντας στην επιφάνεια σκάνδαλα δύο υπουργών της κυβέρνησης Μακρόν.

NewsRoom 31/05/2017 | 15:27

Πρόκειται για τον υπουργό Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενό συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν, Ρισάρ Φεράν, και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ.

Συγκεκριμένα, ο Ρισάρ Φεράν, ο νέος υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενός σύμμαχος του Μακρόν, κατηγορείται για εμπλοκή σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011, όταν ήταν γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Canard Enchaine, ο οργανισμός αυτός ήθελε να νοικιάσει έναν χώρο στη Βρέστη για να λειτουργήσει εκεί ένα κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ των τριών προσφορών που κατατέθηκαν, επελέγη τελικά εκείνη της κατασκευαστικής εταιρείας που ανήκε στη σύντροφο του Ρισάρ Φεράν, την Σαντρίν Ντουσάν.

Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Φεράν είχε προσλάβει τον γιο του ως κοινοβουλευτικό του συνεργάτη για πολλούς μήνες το 2014.

Πάντως, ο ίδιος ο Ρισάρ Φεράν αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

«Δεν θα παραιτηθώ γιατί δεν κατηγορούμαι από την δικαιοσύνη και θέλω να αφοσιωθώ στο υπουργείο μου. Σέβομαι την ελευθερία του Τύπου αλλά αυτή η έρευνα προκάλεσε μόνο μιντιακό σάλο. Από όσο γνωρίζω, ούτε η δικαιοσύνη ούτε οι ψηφοφόροι εξέφρασαν άποψη. Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής και θα κάνω εκστρατεία ώστε να διεκδικήσω την λαϊκή ψήφο», δήλωσε.

Όσον αφορά την Μαριέλ ντε Σαρνέ, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν έκανε τίποτα επιλήψιμο προσλαμβάνοντας μια βοηθό όσο ήταν ευρωβουλευτής.

Η υπουργός κατέθεσε μάλιστα μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση» κατά της ευρωβουλευτή του Εθνικού Μετώπου Σοφί Μοντέλ, η οποία έκανε λόγο για υποψίες για εικονικές θέσεις εργασίας σε βάρος βοηθών ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένης μιας πρώην συνεργάτιδας της ντε Σαρνέ.