Newsroom

Newsroom

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για τον κορονοϊό

Εταιρεία ανέπτυξε το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης, ενώ τέσσερις ακόμα μελετούν εμβόλιο. Μειώθηκαν τα κρούσματα εκτός της Κίνας.

800 1 0

Θετικά είναι τα μηνύματα ως προς την έξαρση του κορονοϊου. Τα κρούσματα του ιού  δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας με εξαίρεση τους επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως εξήγησε ο Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΠΟΥ. «Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.

Αντίστοιχα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υπογράμμισαν την Πέμπτη την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μπροστά στον νέο κοροναϊό και την ανάγκη προφύλαξης έναντι της ανεπάρκειας στις προμήθειες εξοπλισμού προστασίας. Άλλωστε, τα νούμερα έως τώρα είναι πολύ συγκεκριμένα: από τον ιό, που έχει καταγράψει περισσότερα από 60.000 κρούσματα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, έχουν νοσήσει περίπου 30 άνθρωποι σε επτά χώρες της ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί στη Γηραιά Ηπειρο. 

Εταιρεία ανέπτυξε το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης

Η γαλλο-βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κορoναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες. Το τεστ είναι μέχρι στιγμής το πιο γρήγορο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα. Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 400%, καθώς η επέκταση του νέου κοροναϊού, πέρα από παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν παύει να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία για τις εταιρείες που έχουν αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας για να αναπτύξουν τεστ διάγνωσης, αντιικά φάρμακα και εμβόλια.

Τέσσερις εταιρείες μελετούν εμβόλιο

Παράλληλα τέσσερις διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στην κούρσα για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον νέο φονικό ιό. Σε δήλωσή της, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι οι τέσσερις εταιρείες εργάζονται στον μέγιστο βαθμό αποδοτικότητας και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, μία ή δύο από τις εταιρείες, να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης δοκιμής στον άνθρωπο.

Ωστόσο, η ευρύτερη χρήση ενός αποδοτικού εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, αναμένεται, αν όλα εξελιχθούν σωστά στην έρευνα, να ξεκινήσει σε ένα ή ενάμισι χρόνο, τόνισε η επικεφαλής του επιστημονικού τιμ του ΠΟΥ. Οι ερευνητικές ομάδες, ωστόσο, δεν μελετούν μόνο προς την κατεύθυνση ενός νέου φαρμάκου, καθώς ήδη δοκιμάζονται τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν ανάλογα συμπτώματα, ώστε να ελεγχθούν αν κάποιο ή κάποια από αυτά, είναι δραστικά απέναντι στον COVID-19.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…