Newsroom

Newsroom

Τα προσφυγόπουλα μέσα από τον φακό του Σταύρου Χαμπάκη ταξιδεύουν στην Ιταλία

Ο φωτογράφος ταξίδεψε στα σύνορα της Ελλάδας προσπαθώντας να αποτυπώσεις τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ψυχολογία των παιδιών. 

προσφυγοπουλα1

Το ιταλικό φεστιβάλ Festival dell’ Aurora που έχει φέτος υπότιτλο «Μεσόγειος χωρίς Σύνορα» θα συμμετάσχει ο Έλληνας φωτογράφος Σταύρος Χαμπάκης παρουσιάζοντας εικόνες από τα πρώτα χρόνια της εξαναγκασμένης μετανάστευσης των Σύριων. 

Η έκθεση με τίτλο «Μέσα από τα μάτια των παιδιών» θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 30 Μαρτίου 2019 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ακρωτηρίου Κολώνα στην Κροτόνε της Ιταλίας. 

Το «Μέσα από τα μάτια των παιδιών» είναι μία συλλογή από φωτογραφίες ανθρώπων που ήρθαν στην Ελλάδα στην προσπάθειά τους να σωθούν από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Η μετανάστευση ξεκίνησε το 2012, και εξαπλώθηκε, καθώς οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έδωσαν θέση σε ένοπλες μάχες, και κορυφώθηκαν στις αρχές του 2016. 

Ο φωτογράφος ταξίδεψε από τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας έως τα βόρεια, προσπαθώντας να αποτυπώσεις τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ψυχολογία των παιδιών.   

Βιογραφικό καλλιτέχνη 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1973, σε μία οικογένεια με ισχυρές ανθρωπιστικές αξίες και δράσεις. Σπουδάζοντας Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο φωτογράφος χρησιμοποιούσε την κάμερα του να αποτυπώνει το περιβάλλον του. 

Η συνήθεια αυτή συνεχίστηκε και στα επαγγελματικά του ταξίδια, όπου προσπαθούσε να αποτυπώσει τα τοπικά αρώματα και συναισθήματα.   

Η αποτύπωση των κοινωνικών δομών, κέντρισε γρήγορα το ενδιαφέρον του, θέλοντας να τραβήξει το ενδιαφέρον, προς τους λιγότερα τυχερούς των σύγχρονων κοινωνιών. Το 2015, ξεκίνησε να αποτυπώνει τους πρώτους μετανάστες που ήρθαν στην Αθήνα. 

Το πορτφόλιο του, περιλαμβάνει διαφημιστική φωτογραφία και ένα πλήθος από θεατρικές και καλλιτεχνικές παραγωγές. Έχει δύο κόρες 11 και 13 χρονών.   

Info 

7- 30 Μαρτίου 2019 

Festival dell’Aurora 

http://www.festivaldellaurora.it/ www.stavroshabakis.com