Τα προβλήματα της Monte dei Paschi και οι αθέμιτες πιέσεις και παρεμβάσεις του πολιτικού συστήματος

Το σύνολο των ιταλών σχολιαστών συμφωνεί πως τα προβλήματα της Monte dei Paschi di Siena, της αρχαιότερης τράπεζας στην Ευρώπη (ιδρύθηκε το 1472) οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αθέμιτες πιέσεις και παρεμβάσεις του πολιτικού συστήματος.

584ad11f1dc52436368b45df

Η τράπεζα της Σιένα διασώθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα χάρη σε παρέμβαση του δημοσίου, το οποίο θα στηρίξει την τράπεζα με ποσό που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί και το οποίο θα κυμαίνεται από 6,6 μέχρι 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια «προσωρινή κρατικοποιήση» η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυο χρόνια, με κύριο στόχο να προστατευθούν πάνω από πέντε εκατομμύρια καταθέτες και ομολογιούχοι.

Τα προβλήματα, όμως, έχουν βαθιές ρίζες και οι Ιταλοί ελπίζουν, τουλάχιστον αυτή την φορά, το πάθημα να λειτουργήσει και ως μάθημα. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η Monte Paschi ελεγχόταν από ημικρατικό ίδρυμα, οι ιθύνοντες του οποίου εκπροσωπούσαν, σε μεγάλο βαθμό, την τοπική πολιτική πραγματικότητα της Τοσκάνης, της περιφέρειας-δηλαδή- της Φλωρεντίας: από τον δήμαρχο της Σιένα, μέχρι τον πρόεδρο του νομού και της περιφέρειας.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι πολλές στρατηγικές επιλογές δεν γίνονταν με βάση την οικονομική τους διάσταση και την βεβαιότητα επιστροφής των χρημάτων ή αποδοτικότητας της επένδυσης, αλλά για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα φίλων και συμμάχων. Κατά κύριο λόγο, ο πολιτικός προσανατολισμός ήταν κεντροαριστερός (η όλη περιοχή αποτελεί ιστορικό προπύργιο του πρώην Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο μετεξελίχθηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα), αλλά όχι μόνον. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιl Fatto Quotidiano, η τράπεζα προέβη σε δάνεια προς τις επιχειρήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνολικού ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό το οποίο δεν προκύπτει να έχει μέχρι στιγμής επιστραφεί.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…