ΝΓ

Νίνα Γεωργιάδου

Τα πράσινα μάτια των Αφγανών

Τα πράσινα μάτια των Αφγανών είναι η περιπέτεια του λαού τους, μέσα στους αιώνες. Η κατάκτηση και η λεηλασία του.

matia

Μετά το 100.000.000 σφαγιασμένων Ινδιάνων της Αμερικής από τους κονκισταδόρες, και τη μαζική, μέχρι σήμερα, εξόντωση των Αβορίγηνων της Αυστραλίας από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, ο λαός του Αφγανιστάν πρέπει να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φρίκη που κουβαλούν οι κατακτημένοι λαοί.

Στον παγκόσμιο πληθυσμό υπολογίζεται ότι αυτοί που έχουν πράσινα μάτια δεν ξεπερνούν το 2%. Στο Αφγανιστάν, χωρίς να έχει αποτυπωθεί σε νούμερα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Είναι ο δείκτης της μαζικής επιμειξίας με τους κατακτητές. Πράσινα μάτια με σκούρο δέρμα και μαύρα μαλλιά.

Μιας εκπληκτικής ομορφιάς άνθρωποι, που έχουν κυνηγηθεί, βιαστεί, δολοφονηθεί και όσοι φτάνουν σήμερα ως εδώ, έχουν αποχαιρετήσει στα βουνά της Ανατολίας πολλούς δικούς τους που δεν άντεξαν την πορεία στο χιόνι και στον Αχέροντα του Αιγαίου, όσους αγαπημένους κατάπιε η θάλασσα.

Έτσι, στα πράσινα μάτια των Αφγανών καθρεφτίζεται ο κατακτητής βιαστής, που άφησε πίσω του γόνους που ποτέ δεν αναγνώρισε – κι ούτε καν γνώρισε – και η πράσινη αδηφάγα θάλασσα.

Η κατάκτηση και οι αγώνες αυτού του λαού για ανεξαρτησία, κρατάνε από τον καιρό της Περσικής αυτοκρατορίας, την επιδρομή του Μεγαλέξαντρου, και μετά τους Σελευκίδες και τους Πάρθους, και πιο πρόσφατα τους Βρετανούς αποίκους.

Οι Σοβιετικοί και το φιλοσοβιετικό καθεστώς του Ταράκι έδωσαν στο κράτος κοσμικό χαρακτήρα και στη γυναίκα προνόμια, μα η λαχτάρα για λευτεριά ενός λαού είναι πάντα πιο δυνατή.

Η άγρια επιδρομή των Αμερικάνων και της βρώμικης Συμμαχίας των Προθύμων έχει βάλει μέχρι σήμερα τη χώρα στην κρεατομηχανή ενός ατέλειωτου πολέμου και μιας αδιάκοπης εμφύλιας σύρραξης.

Το 1985, ο φωτογράφος Steve Mac Curry απαθανάτισε, κάπου στα σύνορα με το Πακιστάν, το κορίτσι με τα πράσινα μάτια.

“Τα μάτια της”, λέει ο Mac Curry, ήταν μια πράσινη θάλασσα. Μάτια που είναι στοιχειωμένα και στοιχειώνουν. Το 2003, ψάχνοντας τα πράσινα μάτια που τον είχαν αιχμαλωτίσει, βρήκε τη Sarmat Gula. Εκείνη θυμόταν τη στιγμή που την είχε φωτογραφίσει κι εκείνος είπε “Αυτά είναι τα μάτια “.

Στην τωρινή φάση της προσφυγιάς αυτού του λαού, η εξάχρονη Laiha Hazrat, στον προσφυγικό καταυλισμό έξω απ’ το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, έδωσε απ’ το φακό του Mohammed Muheisco, το νέο πρόσωπο της προσφυγιάς.

Τα πράσινα μάτια των Αφγανών, άλλοτε διεσταλμένα από φόβο κι άλλοτε δακρυσμένα, είναι η περιπέτεια ενός λαού, που εδώ δεν θεωρείται πρόσφυγας, δεν έχει δικαίωμα ασύλου, βουλιάζει στις λάσπες της Μόρια και παίρνει με τη βία το δρόμο του γυρισμού, που καταλήγει συνήθως στο θάνατο.

*Από το facebook της Νίνας Γεωργιάδου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…