Τα πλαστικά σκοτώνουν τα θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες

Τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η παρουσία πλαστικών σκουπιδιών στα θαλάσσια θηλαστικά επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και με την βοήθεια φωτογραφιών – ντοκουμέντων επιχειρούν την ευαισθητοποίηση εκείνων που χρησιμοποιούν πλαστικά και ρυπαίνουν την θάλασσα προκειμένου να αντιληφθούν την πραγματική, ολέθρια διάσταση και τις σοβαρές συνέπειες της χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητά μας.

Μάκης Νοδάρος 20/06/2019 | 19:48

Η έρευνα ολοκληρώθηκε μετά από πολλά χρόνια δουλειάς (και συμμετοχή όλων των μελών του Πελάγους και πολλών γενναίων εθελοντών που είχαν συμμετάσχει κατά καιρούς και κατά τόπους σε νεκροψίες) και εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες.

Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος , τα πλαστικά προϊόντα είναι βολικά και όλοι μας τα χρησιμοποιούμε ευρέως, αλλά η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απειλεί όλο και περισσότερο τους θαλάσσιους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κητωδών και των δελφινιών. Για να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος ανέλυσαν το στομαχικό περιεχόμενο από 34 άτομα εφτά ειδών κητωδών που εκβράστηκαν στην Ελλάδα. Μεγάλα κομμάτια πλαστικών βρέθηκαν στο στομάχι εννιά ατόμων από τέσσερα διαφορετικά είδη κητωδών: τη φώκαινα, το σταχτοδέλφινο, το ζιφιό και το φυσητήρα.

Αυτός o αδύνατος, νεαρός φυσητήρας βρέθηκε νεκρός στη Μύκονο το 2006 (Α). Το στομάχι του ήταν αφύσικα μεγάλο (Β) καθώς περιείχε περίπου 120 πλαστικές σακούλες, σχοινιά και αλιευτικά δίχτυα (C).

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν την προέλευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων όπως πλαστικές σακούλες και περιτυλίγματα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να τα είχε χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε από εμάς και να έφθασαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο (π.χ. παρασυρόμενα από τις ανοιχτές χωματερές μέσω του ανέμου και της βροχής) στη Μεσόγειο, για να καταλήξουν εν τέλει στο στομάχι αυτών των ζώων. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το πιο επιβαρυμένο είδος ήταν ο απειλούμενος φυσητήρας (ο γνωστός σε όλους μας Μόμπι Ντικ) καθώς το 60% των ατόμων που βρέθηκαν (δέκα συνολικά) είχαν καταναλώσει πλαστικά. 

Μεταξύ των διαφόρων πλαστικών αντικειμένων (π.χ. περιτύλιγμα από αναψυκτικά, σακούλες από σούπερ μάρκετ, δίχτυα, σχοινιά κ.λπ.), οι πλαστικές σακούλες ήταν το πιο συχνό εύρημα στα στομάχια των ζώων. Δυστυχώς, τα πλαστικά ήταν η αιτία θανάτου για τρία από τα εννιά ζώα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πλαστικά έφραξαν το στομάχι των ζώων προκαλώντας αρχικά αίσθημα κορεσμού και στη συνέχεια βαθμιαία ασιτία η οποία εν τέλει οδήγησε στον αργό και βασανιστικό θάνατο τους. Επομένως, είναι φανερό ότι τα πλαστικά προϊόντα, που καθημερινά χρησιμοποιούμε μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά βλαβερά για την θαλάσσια πανίδα μας. Καθώς κανένας μας δεν είναι αθώος μπροστά σε αυτό το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι πια καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να απαγορεύσουμε την υπέρμετρη παραγωγή πλαστικών προϊόντων!

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος: Alexiadou et al. 2019 (1)

Οι επιστημόνες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος κατάφεραν να εντοπίσουν την προέλευση ορισμένων πλαστικών απορριμμάτων που βρέθηκαν στο στομάχι του νεαρού φυσητήρα. Μια πλαστική σακούλα (Α & Β) προήλθε από ένα ψητοπωλείο στη Θεσσαλονίκη ενώ βρέθηκαν επίσης πλαστικές σακούλες τόσο ελληνικής (C) όσο και τουρκικής (D) προέλευσης, όπως και περιτυλίγματα από μπισκότα (E & F) καθώς και από συσκευασία 6 αναψυκτικών Iced Tea (G).

Εναέρια φωτογραφία, που δείχνει τα πλαστικά απορρίμματα που βρέθηκαν στο στομάχι του νεαρού φυσητήρα απλωμένα σε ένα γήπεδο τένις (περίπου 33 τ.μ. σε έκταση). Οι άνθρωποι στο πλάνο έχουν ύψος 1.71 μ.

Πηγή: Apokalypseis

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.