Τα «Πέτρινα Χρόνια» και το «Άντε Γεια» online και δωρεάν

Η συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, φέρνοντας το «Σινεμά, Ανοιχτό» ένα βήμα πιο κοντά, μέσα από τις οθόνες μας.

1 20

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, δημιουργοί που έχουν κερδίσει το βραβείο Ίρις της Ακαδημίας, επιλέγουν από δύο ταινίες εγχώριας παραγωγής που επηρέασαν το έργο τους. Οι ταινίες αυτές προβάλλονται δωρεάν στο YouTube κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Ήδη έχουμε παρακολουθήσει τις προτάσεις του Σύλλα Τζουμέρκα («Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») και του Ζαχαρία Μαυροειδή («Απόστρατος»)· σειρά έχει ο Διονύσης Σαμιώτης που έχει βραβευτεί για την παραγωγή της δημοφιλούς «Ευτυχίας», το 2019. Ο παραγωγός επιλέγει για να προβληθούν από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου οι ταινίες «Πέτρινα Χρόνια» (Παντελής Βούλγαρης, 1985) και «Άντε Γειά» (Γιώργος Τσεμπερόπουλος, 1991).

Στα συγκλονιστικά, πολυβραβευμένα «Πέτρινα Χρόνια», ακολουθούμε την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού αγωνιστών της αριστεράς που γνωρίζεται το 1954, με τη σχέση τους να συνεχίζεται στα σκληρά χρόνια της παρανομίας, των διώξεων, συλλήψεων και φυλακίσεων. Στον ελάχιστο χρόνο ελευθερίας που τους δίνεται, θα προσπαθήσουν να χαρούν ο ένας τον άλλο. Το 1967, με τη χούντα των συνταγματαρχών, η κοπέλα θα κλειστεί στις φυλακές Αβέρωφ όπου θα γεννήσει τον γιο της. Ο τελευταίος θα μεγαλώσει στη φυλακή και θα παντρέψει, επίσης μέσα στη φυλακή, τους γονείς του. Η λύτρωση για το ζευγάρι θα έρθει το 1974, με τη μεταπολίτευση.

Το «Άντε Γειά» είναι μία από τις πιο ευαίσθητες ταινίες του Τσεμπερόπουλου. Βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο της Γιοβάννας, συνεργάζεται με τον Βασίλη Αλεξάκη στο σενάριο για να φέρει στην οθόνη της ιστορία τριών γυναικών: μίας μάνας, της κόρης της και μίας τρίτης γυναίκας που είναι όλες ερωτευμένες με το ίδιο αγόρι. Όσο για εκείνον, ερωτεύεται περισσότερο την επιτυχία στην Αθήνα του ’90, θέλει να γίνει διάσημος, να βγάλει λεφτά. Όλοι έχουν δίκιο. Αυτό όμως που μας τυραννάει, είναι ο έρωτας που περνάει και χάνεται…

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…