Newsroom

Newsroom

Τα περίεργα «deals» για την αγορά εμβολίων με την Ελλάδα να είναι «εκτός παιχνιδιού»

Φαίνεται ότι ορισμένες χώρες, θα αγοράσου λιγότερες δόσεις, και όπως φαίνεται σε αυτές ανήκει και η Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.  

5218585

Πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίον έκλεισαν τα «deals» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού, θέτει το δημοσίευμα του Politico. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico, η Γερμανία σπάει υπογείως τη συμφωνία για την από κοινού αγορά των εμβολίων του κορονοϊού, για όλες τις χώρες- μέλη της Ενωσης, εκμεταλλευόμενη τις οικονομικές δυσχέρειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

‘Eτσι αν και τυπικά η Γερμανία δεσμεύεται από την συμφωνία για την αγορά από κοινού για όλες της χώρες-μέλη της ΕΕ των εμβολίων εναντίον του κορονοϊού, ταυτόχρονα έκανε ξεχωριστές συμφωνίες με τις εταιρείες- την BioNTech/Pfizer και την CureVac- για έξτρα δόσεις. Και αγοράζει δόσεις που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν, αναφέρει το Politico.

Η αποκάλυψη των κινήσεων της Γερμανίας έγινε την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο οι «υπόγειες», ξεχωριστές συμφωνίες της, που αντιτίθενται στην κεντρική πολιτική της Ε.Ε για τον διαμοιρασμό των δόσεων, φέρεται να είχαν «κλείσει» από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα παρήγγειλε λιγότερες δόσεις απ’ όσες δικαιούταν»

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις συμφωνίες με την Moderna, με το Politico να σημειώνει πως, βάσει υπολογισμών, η Γερμανία πρέπει να παραλάβει κοντά στις 30 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ωστόσο «η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα παραλάβει έξτρα δόσεις από χώρες της ΕΕ».

Το Politico προσπάθησε να υπολογίσει τον αριθμό των δόσεων που αναλογεί, βάσει πληθυσμιακού κριτηρίου, στις χώρες της Ε.Ε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επικρατεί «σιγή ιχθύος», τόσο από την πλευρά της Κομισιόν, όσο και από εκείνη της Moderna, αναφορικά με το πόσες δόσεις έχει παραγγείλει κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε

Μάλιστα, τονίζεται πως, κρίνοντας από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ιστοσελίδα μέσω δημόσιων αναφορών, μερικές χώρες της ΕΕ πιθανώς να συμφώνησαν για την προμήθεια λιγότερων δόσεων απ’ όσες είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν.

Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας που, σύμφωνα με το δημοσίευμα «προμηθεύτηκε μικρότερο μερίδιο από αυτό που της αναλογούσε, αγοράζοντας 1,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna «ενώ θα μπορούσε να πάρει περίπου 2 εκατομμύρια παραπάνω».

 

5ff8b1db825e636b1054a2e2
 

Πλην της Ελλάδας, γίνεται αναφορά και σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Σλοβενία και το Βέλγιο όπου φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε deals που δεν καλύπτουν τον πληθυσμό τους, βάσει των κριτηρίων της Ε.Ε.

Το ερωτήματα που προκύπτουν με την ανάγνωση των στοιχείων που παραθέτει το δημοσίευμα του Politico χρήζουν άμεσης απάντησης. Εάν όντως η Ελλάδα είχε δυνατότητα αγοράς περισσότερων εμβολίων, γιατί δεν προχώρησε προς αυτήν την κατεύθυνση; Ποιο «αόρατο χέρι» εμποδίζει την κυβέρνηση στο να παραγγείλει τα εμβόλια που δικαιούται, ενώ η Κύπρος και η Γερμανία κάνουν ξεχωριστές συμφωνίες;

Επίσης, ποιός ο λόγος της… εμμονής στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που αποκαλύπτονται ξεχωριστές συμφωνίες;

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…