Τα Πασχαλινά μηνύματα της ηγεσίας προς τον ελληνικό λαό

Μηνύματα και ευχές για το Πάσχα εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του πολιτικού κόσμου. 

Χριστός Ανέστη

«Μπορούμε να είμαστε επιτέλους αισιόδοξοι, μετά από τόσα δίσεκτα χρόνια»

Το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, μια μέρα που συμβολίζει για όλους μας τη νίκη του Φωτός επί του σκότους, της Δικαιοσύνης επί της αδικίας, της Αγάπης επί της μισαλλοδοξίας …, μπορεί να είναι φέτος και μια μέρα βεβαιότητας για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει σε μήνυμα του μέσω του ΑΠΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μπορούμε να είμαστε επιτέλους αισιόδοξοι, μετά από τόσα δίσεκτα χρόνια. Ο Γολγοθάς των μνημονίων και της επιτροπείας είναι πίσω μας», τονίζει ο πρωθυπουργός. Και υπενθυμίζοντας τα επίκαιρα λόγια του Ιησού «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την Δικαιοσύνη, ότι αυτοί χορτασθήσονται» εύχεται  «Καλή Ανάσταση, με ειρήνη και αγάπη, σε όλες και σε όλους»

Βαρθολομαίος: Ο άνθρωπος χρειάζεται την αλήθεια για να τον ελευθερώσει από τα ψεύδη και τις σκοπιμότητες

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη, εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από Αρχιερείς του Θρόνου και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό, και ακολούθως απηύθυνε μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα προς το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Εκφράζοντας τις ευχές του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε:

«Χριστός Ανέστη! Και πάλιν και πολλάκις, Χριστός Ανέστη! Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία δεν σταμάτησε και δεν θα παύσει ποτέ να διαλαλεί και να διακηρύττει τοις εγγύς και τοις μακράν αυτό το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα, που μας έρχεται από τα βάθη είκοσι ολοκλήρων αιώνων.

Και δεν θα παύσει να κηρύττει και να υπενθυμίζει ότι ανέστη ο Κύριος όντως, διότι το έχει ανάγκην ο κόσμος. Διεψεύσθησαν οι ελπίδες του, οι επίγειοι παράδεισοι που του επηγγέλθησαν απεδείχθησαν μάταιοι και ψευδείς, και ο Χριστός, ο αναστημένος Χριστός, παραμένει το φως του κόσμου, η οδός και η αλήθεια και η ζωή.

Και ο άνθρωπος χρειάζεται την αλήθεια δια να τον ελευθερώσει από τα ψεύδη, από τις σκοπιμότητες, από τα συμφέροντα, από τα fake news. ”Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς”». Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνέχισε: «Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο αντιπαλαίει χρόνια τώρα με όλα αυτά, ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό, που πολλοί ψευδοπροφήται προβλέπουν την χρεωκοπία και το τέλος του. Διότι, λέγουν, δεν έχει κοσμικήν ισχύν, δεν έχει πολλά εκατομμύρια πιστών, δεν έχει συσσωρευμένους θησαυρούς επί της γης. Ευτυχώς που δεν τα έχει όλα αυτά. Ευτυχώς που είναι η Εκκλησία των του Χριστού πενήτων. Αυτή είναι η γνησιότητα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, η αυθεντικότητά της, η καλυτέρα απόδειξις ότι βαδίζει τον δρόμο του Χριστού, ο οποίος ουκ είχε πού την κεφαλήν κλίνη.

Θα διαβάσατε ίσως ότι προέβλεψαν ότι δύο το πολύ ακόμη Οικουμενικοί Πατριάρχαι θα υπάρξουν, και μετά θα έλθουν εδώ, εις την βασιλεύουσαν Πόλιν, ιδείν το τέλος. Αυτό προφανώς βούλονται και διαβουλεύονται και επιβουλεύονται! Και μετά θα έλθουν να ασφαλίσουν τον τάφον, σφραγίζοντες τον λίθον μετά της κουστωδίας. Λησμονούν όμως ότι, παρά την βεβαιότητα εκείνων οι οποίοι ησφαλίσαντο τον τάφον του Χριστού, διά να μη τον κλέψουν οι μαθηταί αυτού νυκτός -εκείνον τον πλάνον που είπεν έτι ζων ότι θα αναστηθεί τριήμερος- εκείνος ανέστη! Ανέστη, διότι ήτο ”η των απάντων ζωή”, και διότι ”ουκ ην δυνατόν κρατείσθαι υπό του θανάτου τον αρχηγόν της ζωής”.

Αδελφοί μου! Αυτή η πρωτόθρονος και πρωτεύθυνος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, χάριτι του Αναστάντος Κυρίου, εις τον οποίον παραμένει πιστή, και δεν εκκοσμικεύεται και δεν πολιτικοποιείται και δεν ξεστρατίζει από τον σωτηριώδη προορισμό της και την οικουμενική διακονική αποστολή της, χάριτι, λέγω, του Αναστάντος Χριστού, η Εκκλησία μας μένει εδώ πολλούς αιώνες τώρα, εδραία και αμετακίνητος, αγκυροβολημένη στα νερά του Βοσπόρου, μένει σαν βράχος σταθερός μέσα στα πανταχόθεν κύματα, ακόμη και εκ ψευδαδέλφων προερχόμενα, και, απόψε, αυτήν ”την σωτήριον νύκτα και φωταυγή”, περιχαρής, λαμπροφορεμένη, απαστράπτουσα, απολαμβάνουσα μυστικώς την χαρμονήν της Αναστάσεως, υποδέχεται όλους εσάς τους προσκυνητάς της, τους ευλογημένους Χριστιανούς, που γεμίσατε τις αυλές της, και τις γειτονιές του Φαναρίου και τις άλλες εδώ Εκκλησίες των πατέρων μας, τις όμορφες και κατανυκτικές, σας υποδέχεται με τη στοργή της Μάνας, και με την αρχοντιά του Γένους, υπερήφανη για σας, και σας ασπάζεται και σας ευλογεί και βροντοφωνεί μαζί σας ”Χριστός Ανέστη”!».

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Ικονίου Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Κυδωνιών Αθηναγόρα και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.

Εκκλησιάστηκαν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Βιετνάμ, Ιωάννης Ραπτάκης, ’Αρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών.

Ιερώνυμος: «Ενα πραγματικό Πάσχα, εσωτερική Ανάσταση»

Την ευχή για «ένα πραγματικό Πάσχα, εσωτερική Ανάσταση πρώτα από όλα, που είναι για τον καθέναν άνθρωπο χωριστά και συγχρόνως για όλους τους ανθρώπους», εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μέσω του ΑΠΕ

Επιπρόσθετα, επισημαίνει: «Να είναι Πάσχα, δηλαδή να είναι ένα πέρασμα -εβραϊκή λέξη το Πάσχα-, καθότι πέρασαν από την Αίγυπτο στην πατρίδα τους, έφυγαν από τη σκλαβιά στην ελευθερία, από το σκοτάδι στο φως, από τον θάνατο στη ζωή. Είναι αυτά που θέλουμε όλη μας τη ζωή μας να έχουμε».

Και επανέρχεται στην επιθυμία και την ελπίδα του: «Να έχουμε κι εμείς ένα τέτοιο πέρασμα στα καθημερινά μας προβλήματα, ένα τέτοιο Πάσχα να κάνουμε φέτος».

Στην ερώτηση τι καλείται ο Χριστιανός να κάνει για να αντεπεξέλθει σε μια εποχή που βιώνει δυσκολίες και πειρασμούς, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει ότι «Είναι παλιό το πρόβλημα. Συνάντησε κάποιος τον Χριστό μας και του είπε ″ξέρετε, εγώ θέλω να ζήσω, να χαρώ και θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το νόημα της ζωής″. Και ο Χριστός του απάντησε πως είναι απλό: ″Πρώτα θα αγαπήσεις τον Θεό με όλη σου τη δύναμη και τον συνάνθρωπο σαν να είσαι εσύ ο ίδιος, όπως τον εαυτό σου″. Του φάνηκε, όμως, ότι δεν επείσθη και τότε ο Κύριος επανέλαβε: ″Μέσα σε αυτές τις δύο εντολές κρύβεται το νόημα όλης της ζωής″⁣».

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος για την πραγματοποίηση ενός στόχου, που αποτελούσε το όραμά του, τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας στον Ωρωπό, στο Δήλεσι. «Διότι», όπως αναφέρει, «ως Εκκλησία, πέρα από τη ζωή που δίδουμε μέσα από τα Μυστήρια, προσφέρουμε ανακούφιση και φροντίδα σε ανθρώπους που βιώνουν ιδιαίτερες δυσκολίες».

«Στις 23 Μαΐου εγκαινιάζουμε το Κέντρο Γεροντολογίας, το οποίο θα φιλοξενεί άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά παράλληλα θα είναι και ερευνητικό κέντρο. Θα διαθέτει επιτελείο επιστημόνων και πρόεδρός του θα είναι ο πρύτανης, Αθανάσιος Δημόπουλος. Τα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και θεραπεία, ελαφρά, για να προλαβαίνουν άλλα στάδια της νόσου που ακολουθούν» λέει. Σε αυτό το σημείο του λόγου του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάνει γνωστό μέσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα διαθέτει «και ένα κομμάτι για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, διότι είναι μεγάλο το πρόβλημα».

Ωστόσο, η δράση της Εκκλησίας δεν σταματά, αφού ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια Κέντρου για παιδιά αυτιστικά και παιδιά με νοητική υστέρηση, στον Βαρνάβα. «Είναι πάρα πολύ ωραίο. Θα εγκαινιαστεί ένα κομμάτι του. Είναι έτοιμο κι αυτό», προσθέτει εμφανώς ικανοποιημένος. Τέλος, «Καλό Πάσχα», επαναλαμβάνει τρυφερά.

Παυλόπουλος: Το φως της Ανάστασης να φωτίσει τον ελληνικό λαό αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες

Το φως της Ανάστασης να φωτίσει τον ελληνικό λαό αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες, ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη δήλωσή του μετά την Ανάσταση, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, στην Καλαμάτα. Για τους ευρωπαίους πολίτες ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει την ανάγκη «ώστε με την ετυμηγορία τους να υπερασπισθούν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των μορφωμάτων λαϊκισμού και ρατσισμού που το επιβουλεύονται»

Oλόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: «Χριστός Ανέστη! Εύχομαι το άφατο Θαύμα και το ανέσπερο Φως της Ανάστασης του Θεανθρώπου να φωτίζει τον Λαό μας και το Έθνος μας στην πορεία μας για την εκπλήρωση της Ιστορικής μας Αποστολής. Ιδίως δε για την, υπό όρους αρραγούς ενότητας, υπεράσπιση της Πατρίδας, των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, καθώς και για την πρόοδο και ανάπτυξη του Τόπου, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Εύχομαι, επίσης, το άφατο Θαύμα και το ανέσπερο Φως της Ανάστασης του Θεανθρώπου να φωτίζει τους Πολίτες της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, ώστε με την ετυμηγορία τους να υπερασπισθούν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των μορφωμάτων λαϊκισμού και ρατσισμού που το επιβουλεύονται, έχοντας πάντα κατά νου ότι αυτά επιβουλεύονται, κατ’ ουσίαν και κατ’ αποτέλεσμα, τον Άνθρωπο, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Χρόνια Πολλά!»

Μητσοτάκης: «Ο Γολγοθάς για την πατρίδα μας τελειώνει»

Το μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για το Πάσχα έχει ως εξής:  «Ελληνίδες και Έλληνες, σε όλη τη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου και το Άγιο Πάσχα. Παίρνουμε δύναμη από την πίστη μας, από τη νίκη της ζωής, του φωτός, της ελπίδας.

Η σκέψη μας σήμερα είναι σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα και ιδίως σε όσους πέρασαν πιο δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Και το μήνυμα προς όλους είναι ότι ο Γολγοθάς για την πατρίδα μας τελειώνει. Είμαστε λίγο πριν το πέρασμα σε μία νέα πιο αισιόδοξη εποχή. Με αλληλεγγύη, ομοψυχία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των Ελλήνων θα τα καταφέρουμε.

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και κάθε καλό στις οικογένειές σας. Εύχομαι το φως της Ανάστασης να δείξει τον δρόμο για μια πιο φωτεινή, για μια καλύτερη Ελλάδα. Χριστός Ανέστη!».

Φώφη Γεννηματά: «Να τελειώσει ο Γολγοθάς. Το φως της αλλαγής να λάμψει»

«Να τελειώσει ο Γολγοθάς. Το φως της αλλαγής να λάμψει» είναι το μήνυμα αυτό στέλνει, για το Πάσχα, η Φώφη Γεννηματά. Αναλυτικά, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει: «Πάσχα, γιορτή αγάπης και ελπίδας. Χαρά και υγεία σε κάθε σπιτικό. Να τελειώσει ο Γολγοθάς. Το φως της αλλαγής να λάμψει.Καλή Ανάσταση».

Ν. Μαυραγάνης, εκπρόσωπος ΑΝΕΛ: «Το Άγιο Φως της Αγάπης λαμπρύνει και απαλύνει τις ψυχές μας»

«Το Άγιο Φως της Αγάπης λαμπρύνει και απαλύνει τις ψυχές μας», υπογραμμίζει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης.

Αναλυτικά, «το Άγιο Φως της Αγάπης λαμπρύνει και απαλύνει τις ψυχές μας και η υποδοχή του αποτελεί προνόμιο της ελληνορθόδοξης παράδοσης και όχι βάρος. Ευχόμαστε ο παραγκωνισμός του από το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να μην σημαίνει διάθεση υποβάθμισής του και να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. Καλή Ανάσταση!».

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…