Τα παλιά "πόθεν έσχες" πάνε στον φορολογικό Παράδεισο

"Διαφωνώ με το κοινό πόθεν έσχες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διακινείς χρήμα σε οφσόρ", Βολταίρος

5a031d6d1dc524824e8b45aa

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Oκ, φυσικά και το παραπάνω απόφθεγμα δεν ανήκει στον σπουδαίο Γάλλο διαφωτιστή, αλλά δε θα έκανε σε κανέναν εντύπωση αν το διάβαζε ακριβώς έτσι, “πειραγμένο” σε ελληνικές εφημερίδες. Βλέπετε για την συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ, η είδηση δεν είναι πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη έχει οφσόρ που συμπεριλαμβάνεται στα “Paradise Papers” της φοροαποφυγής. Ούτε ότι την συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρεία -όπως και το σπίτι του Βολταίρου- την απέκτησε κατά τη διάρκεια της φερόμενης διάστασής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όταν στη Μ. Βρετανία -και στον υπόλοιπο κόσμο- η είδηση είναι «Στα Paradise Papers η Βασίλισσα Ελισάβετ» ή «Στα Paradise Papers εμπλέκεται με οφσόρ ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο» (ή ο πρωταθλητής της F1, Χάμιλτον)… στην Ελλάδα η είδηση των συστημικών ΜΜΕ είναι «Η απάντηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι για την εμπλοκή του ονόματός της στα Paradise Papers” ή «Νόμιμη η οφσόρ, δηλώνει η Μαρέβα»… και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή η είδηση υπάρχει.

Ας γυρίσουμε όμως το χρόνο 9 μήνες πίσω. Ήταν 12 Φεβρουαρίου, 2017, όταν το Documento αποκάλυπτε πως κατά τη διάρκεια που η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατέθεταν -παρατύπως- κοινό πόθεν έσχες, η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, βρέθηκε με περιουσιακά στοιχεία και εταιρίες μεταξύ των οποίων και η «παραδεισένια» Eternia Capital Management η οποία και αναφέρεται στα Paradise Papers. Τότε σύσσωμη η «αγέλη» της διαπλοκής κατηγορούσε την εφημερίδα για λασπολογία και συκοφαντία. Σήμερα η «γραμμή» του κόμματος είναι «μα είναι νόμιμες οι οφσορ».

Τα συστημικά «ντόπερμαν» της ενημέρωσης, σκοπίμως διαστρεβλώνουν τη δημοσιογραφική έρευνα για τις οφσόρ της κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Την παρουσιάζουν ως επίθεση στην ιδιωτική ζωή του ζευγαριού, ενώ η πραγματικότητα (και η είδηση) είναι πως η σύζυγος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται στις λίστες της φοροαποφυγής και πρέπει να ελεγχθεί.

Δύο μήνες πριν, το Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραφε προφητικά στο twitter κάτι που προφανώς και δεν πιστεύει: «Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού». Ακριβώς δηλαδή η περίπτωση των Panama και Paradise Papers. Ακριβώς σαν την υπόθεση που εμπλέκεται η σύζυγός του.


Γιατί το σκάνδαλο δεν είναι οι… νόμιμες υπεράκτιες εταιρείες αλλά η ιλιγγιώδης φοροαποφυγή την οποία εξυπηρετούν. Οι τριγωνικές συναλλαγές, η υπόγεια διακίνηση χρήματος και η υπερσυγκέντρωση πλούτου, η οποία γιγαντώνει παγκοσμίως την κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα.

Οι εγκληματίες με τα λευκά κολλάρα είναι έκθετοι και τα ΜΜΕ φροντίζουν να μακιγιάρουν τα αποκρουστικά τους πρόσωπα…

Πίσω στα δικά μας, όπως θα έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης «μακάρι να είχαμε 10 Μαρέβες» ή «εάν ο ελληνικός λαός δεν ήταν διαχρονικά αχάριστος, θα είχε δώσει το όνομα της Μαρέβας σε δρόμο». Όπως τότε, με τον Παπασταύρου….

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…