Τα παιδιά δεν έχουν επιλέξει την αρρώστια. Οι υπεύθυνοι όμως έχουν επιλέξει την αδιαφορία

Σήμερα την ώρα που κάποιοι γιορτάζουν την γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου παράλληλα είναι και η παγκόσμια ημέρα των συγγενών καρδιοπαθειών και κάποιοι δίνουν μάχη ζωής και παλεύουν για το αυτονόητο. Να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία το Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο Αγία Σοφία. 

EuC5By1VIAUSIHp

Έχουν περάσει σχεδόν 8 μήνες από την αναγγελία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, για την επαναλειτουργία  του  Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου Παίδων «Αγία Σοφία» που είχε κλείσει καθώς οι κλίνες του είχαν διατεθεί για τον κορονοϊό. Όμως παρά το γεγονός ότι τέθηκε πάλι σε λειτουργία η μονάδα για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, εντούτοις όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρδιοπάθεια, συνεχίζει να υπολειτουργεί. 

Μάλιστα εκτός ότι υπολειτουργεί, υπάρχει και προσπάθεια φίμωσης και απειλών προς τον σύλλογο αναφορικά για την διοίκηση του νοσοκομείου.

 Σε επικοινωνία που είχε το Κουτί της Πανδώρας, με τον Σύλλογο, αναφέρθηκε ότι ενώ η μονάδα λειτουργεί, εντούτοις στην ουσία μάλλον είσαι σε ”καταστολή”,  και αυτό διότι το κέντρο λειτουργεί μια μέρα την εβδομάδα και δεν έχει εντατικολόγους όπως και μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι  χειριστής για τον μαγνητικό τομογράφο δεν έχει βρεθεί εδώ και 8 χρόνια.  Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, κοινός παρανομαστής όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο Διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος παρά τα τόσα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο Παιδοκαρδιοχειρουργικο κέντρο, δεν έχει καταθέσει στην δημοσιότητα τον πτυχίο του.  

Για το θέμα αυτό έχει κατατεθεί  σχετική ερώτηση στη βουλή από τον Ιούνιο του 2020 για το πτυχίο του διοικητή και απάντηση δεν έχει ακόμα δοθεί, ότι κι αν αυτό σημαίνει, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει και ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα ΄στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Καρδιοπάθεια για να ”κουκουλωθεί” το θέμα. 

Αυτό που ζητάνε επιτακτικά πλέον οι γονείς παιδιών με καρδιοπάθεια, είναι ο υπουργός Υγείας να σκύψει το κεφάλι πραγματικά πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικο κέντρο στην Ελλάδα και όχι να στέλνει αλά καρτ  τα παιδιά στο Ωνάσειο. 

H τρέχουσα κατάσταση (14 Φεβρουαρίου 2021) έχει ως εξής:

1) Μέχρι προ ολίγου γινόταν ένα τακτικό χειρουργείο καρδιάς την εβδομάδα (δηλαδή σε ένα χρόνο γίνονταν το πολύ 50-60 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον οκταπλάσιες!). Το 2020, με κλειστό το Κέντρο λόγω Covid για 4 μήνες, έγιναν περί τις 35 επεμβάσεις καρδιάς και 15 θώρακα. Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021 το Κέντρο αδυνατούσε να πραγματοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς και δεν έγινε κανένα για 6 εβδομάδες! (βλ. παρακάτω σημείο 4) Ο Διοικητής, προφανώς πιεζόμενος από την κοινοποίηση των στοιχείων αυτών, έδωσε τώρα και 2η μέρα χειρουργείου …

2) Η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ. Κάποιοι δε από αυτούς δεν ήταν/είναι καν Εντατικολόγοι, αλλά Παιδοχειρουργοί, Θωρακοχειρουργοί, Παιδίατροι χωρίς εξειδίκευση κλπ! Εδώ και 4 μήνες η ΚΕΜ εξυπηρετείται τώρα εκ περιτροπής (!) από γιατρούς άλλων Εντατικών Μονάδων! Το θέμα αυτό επείγει και θα λυθεί μόνο με τον χαρακτηρισμό της ΚΕΜ ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου ήδη από το 2015 που παραμένει κενό γράμμα!) και με διορισμό ΜΟΝΙΜΩΝ ΙΑΤΡΩΝ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ.

3) Η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί με τρείς (3) όλες κι όλες κλίνες. Οι τρεις επιπλέον σύγχρονες κλίνες Εντατικής και οι τρείς (3) θερμοκοιτίδες που δωρήθηκαν προσφάτως στην ΚΕΜ (από τη Nestle Ελλάς) σκονίζονται σε μια γωνιά αναξιοποίητες! Παρότι το νοσηλευτικό προσωπικό της ΚΕΜ έχει αυξηθεί προσφάτως στους 18 νοσηλευτές (χωρίς την Προϊσταμένη), οι λειτουργούσες κλίνες της ΚΕΜ παραμένουν τρείς! Από τους 18 νοσηλευτές της ΚΕΜ, μία αποχωρεί εντός των ημερών λόγω διορισμού σε άλλο νοσοκομείο, και έξι (6) είναι νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για δύο χρόνια. Δηλ. το 1/3 του προσωπικού είναι παντελώς άπειρο από γενική νοσηλευτική (πόσω μάλλον από Εντατική Νοσηλευτική) κι επομένως χρειάζεται εκπαίδευση μηνών. Από την άλλη, είναι σε προσωρινές θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα φύγουν, οπότε η όποια εκπαίδευσή τους θα πάει χαμένη!!! Είναι τόσο δύσκολο το αυτονόητο, δηλ. να μετακινήσεις στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα μόνιμο προσωπικό, από άλλες Μονάδες του Νοσοκομείου μικρότερης βαρύτητας ή, έστω, από Παιδιατρικές Κλινικές, και να τοποθετήσεις τους νεοδιοριζόμενους άπειρους νοσηλευτές σε θέσεις μικρότερης ευθύνης και βαρύτητας;

4) Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΕΚΑΣΚΑΠ διατίθεται μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή ημέρα μπορούν να πραγματοποιηθούν δύο μόνον καρδιακοί καθετηριασμοί, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι! Αναφέρουμε ότι μέχρι το 2010 γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί το χρόνο και τώρα ούτε 80!

5) Εδώ και 18 χρόνια το ΕΚΑΣΚΑΠ λειτουργεί με έναν και μόνο Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς στο «Αγία Σοφία» όταν αυτός απουσιάζει. Προ Χριστουγέννων 2020, αναβλήθηκε επέμβαση ανοικτής καρδιάς, λόγω αδιαθεσίας του μοναδικού Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας. ΄Εκτοτε, οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς είχαν επί της ουσίας ανασταλεί στο «Αγία Σοφία», αφού ουδείς Καρδιοχειρουργός τολμά να πραγματοποιήσει επέμβαση ανοικτής καρδιάς χωρίς την παρουσία 2ου Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας. Η Διοίκηση, με καθυστέρηση ετών, προσπάθησε τώρα να εξασφαλίσει 2ο Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, να επικουρήσει, αν χρειαστεί, τον ένα και μοναδικό Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας του Νοσοκομείου, για μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Τελικώς, ήρθε βοηθητικός, προσωρινός και όχι μόνιμος εξωσωματιστής από τον Ευαγγελισμό και έγινε, μετά από 6 εβδομάδες(!) πάλι χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς.

6) Καινούριος μαγνητικός τομογράφος, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παραμένει άχρηστος για μαγνητικές καρδιάς και τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος, διότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν χειριστές και ιατροί (ή να εκπαιδευτούν οι υπάρχοντες), για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς σε παιδιά.

 

Μετά τα όσα ανέφερε  ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρδιοπάθεια, είναι άξιο απορίας  ποιοι  “αρμοί της εξουσίας” κρατούν όμηρους,  τα παιδιά και τις ζωές τους; Γιατί τα παιδιά δεν έχουν επιλέξει την αρρώστια. Οι υπεύθυνοι όμως έχουν επιλέξει την αδιαφορία. 

Πηγή φωτο: Robert Frank

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

nosokomeio agia olga giatros giatroi 2

Σοκ στο Αγρίνιο: Ασθενής πέθανε λίγες ημέρες αφού πήρε εξιτήριο – Τι απαντά το νοσοκομείο

Οι πρώτες πληροφορίες για τον άτυχο ασθενή στο Αγρίνιο - Οι αρχές ερευνούν τα αίτια…

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

mamalakis alexiadou 2

Μαμαλάκης για Βέφα: «Λυπάμαι που στην ηλικία της θα ασχοληθεί με την πολιτική και με αυτό το κόμμα μάλιστα» (Video)

«Ένας κουρασμένος άνθρωπος τι μπορεί να προσφέρει στην πολιτική; Μέχρι και η μετακίνησή του είναι…