«Τα παιδιά βλέπουν, είκοσι καλλιτέχνες εικονογραφούν»

Αύριο εγκαινιάζεται έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, με άξονα την ανανέωση της εικονογραφικής γραφής, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας). Πρόκειται για μια έκθεση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

έκθεση

Είκοσι εικονογράφοι, άλλοι με δεκάδες βιβλία και άλλοι νεοαφιχθέντες στο χώρο, δίνουν το στίγμα των παιδικών βιβλίων του σήμερα, απλώνοντας μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων τον πλούτο της δουλειάς τους.

Ποιοι ακριβώς είναι οι σκοποί της διοργάνωσης;

Η Μαρίζα Ντεκάστρο, επιμελήτρια της έκθεσης και συγγραφέας, κριτικός και μεταφράστρια παιδικής λογοτεχνίας, τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Με δεδομένο ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στις εικόνες που περνούν με ταχύτητα και χάνονται, οι εικόνες των βιβλίων είναι σταθερές και επιτρέπουν στον αναγνώστη ανεξαρτήτως ηλικίας να επιστρέψει σ’ αυτές. Και με δεδομένο επίσης ότι το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο ανθίζει και αγγίζει την πλειονότητα της βιβλιοπαραγωγής, ήταν επιτακτικό να διοργανωθεί μια μεγάλη έκθεση με πρωταγωνίστρια την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου».

«Η τέχνη της εικονογράφησης είναι καλλιτεχνική δημιουργία, απαιτητική, η οποία προτείνει ερμηνείες και δεν διακοσμεί δίνοντας απλώς χρώμα και ομορφαίνοντας το προϊόν-βιβλίο. Ο εικονογράφος συνομιλεί με τον εαυτό του, το συγγραφέα, το κείμενό του, τους ομότεχνους, τα υλικά και τις τεχνοτροπίες. Και φυσικά με τους αναγνώστες», συνέχισε η κ.Ντεκάστρο.

«Πρόθεσή μας ήταν να δώσουμε μια ιδέα για την ανανέωση που επήλθε με τα χρόνια στην εικονογραφική γραφή. Δηλαδή, να εκθέσουμε νέες απόψεις και οπτικές της εικονογράφησης. Ο τίτλος είναι ενδεικτικός των προθέσεων της έκθεσης. ”Τα παιδιά βλέπουν”, που θα πει ότι τα βιβλία τους δεν είναι μόνο ιστορίες. ”Είκοσι καλλιτέχνες εικονογραφούν”, που σημαίνει ότι ο εικονογράφος αναγνωρίζεται ως καλλιτέχνης, ισάξιος του συγγραφέα και συνδημιουργός».

«Για να πραγματοποιηθεί η έκθεση εργάστηκε μια επταμελής επιτροπή ανθρώπων που έχουν σχέση με το παιδικό βιβλίο, τα εικαστικά και την τυπογραφία. Η επιτροπή εξέτασε περισσότερα από 300 βιβλία και επέλεξε δουλειές είκοσι ταλαντούχων και τολμηρών εικονογράφων από 92 βιβλία».

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Κλαίρη Γεωργέλλη, Μυρτώ Δεληβοριά, Πέρσα Ζαχαριά, Λίλα Καλογερή, Μάρω Κατσίκα, Κελλυ Ματαθία Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Φρίντα Κριτικού, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Χαρά Μαραντίδου, Κώστας Μαρκόπουλος, Πέτρος Μπουλούμπασης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αχιλλέας Ραζής, Ίρις Σαμαρτζή, Σβετλίν Βασίλεβ, Ντανιέλα Σταματιάδη, Σοφία Τουλιάτου και Κατερίνα Χαδουλού.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται στις 6/3 (19.00) συζήτηση με θέμα «Τα παιδιά διαβάζουν εικόνες και ιστορίες: Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο». Ομιλήτριες θα είναι η Λεώνη Βιδάλη, ομότιμη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η Σοφία Γαβριηλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας (ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ), και η Αγγελική Γιαννικοπούλου, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας (ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ).

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ